Waarom ik met een kruiwagen van Lier naar Duffel stapte

30 Mei 2023

Waarom ik met een kruiwagen van Lier naar Duffel stapte

"CO2, stikstof, water, klimaat en gezondheid: de oplossingen voor deze uitdagingen komen samen in de bodem"

"CO2, stikstof, water, klimaat en gezondheid: de oplossingen voor deze uitdagingen komen samen in de bodem. Als we de levende bodem centraal stellen, lossen we ze allemaal werkenderwijs en gelijktijdig op," dat is de boodschap die de mensen van de Kruiwagenmars op woensdag 31 mei aan Eurocommissaris Frans Timmermans overbrachten. Om die boodschap kracht bij te zetten, stapten ze op een week tijd met kruiwagens vol levende bodem van Zundert naar Brussel.

Het is een boodschap die ook Groen onderschrijft: daarom stapte Vlaams Parlementslid Staf Aerts zaterdag mee met de Kruiwagenmars. "Want het gaat niet over natuur versus landbouw," stelt Staf, "dat is een valse tegenstelling. Die twee gaan samen. Als je ziet dat vandaag in China mensen met penseeltjes planten moeten bestuiven omdat er in bepaalde regio's nauwelijks nog bijen zijn, dan zie je dat de connectie tussen natuur en landbouw evident is."  

Het Instituut voor Landouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) stelt expliciet dat bij een duurzame land- en tuinbouw de bodem het strategisch belangrijkste productiemiddel is: "Een gezonde bodem is niet alleen essentieel voor een goede gewasproductie. Hij zorgt ook voor ecosysteemdiensten, zoals koolstofopslag, biodiversiteit, waterbuffering en het vasthouden en vrijgeven van nutriënten."

Een gezonde bodem is cruciaal om het hoofd te bieden aan de steeds vaker voorkomende hittegolven en droogte, die de landbouw in het hart treffen. Zo schreef ILVO-onderzoekster Sarah Garré vorig jaar nog dat "de structuur van onze bodems verbeteren dé opgave is voor de toekomst. Als water beter blijft vasthangen in de bodem, kunnen planten er namelijk ook langer gebruik van maken."

Bekijk de reportage op Facebook:

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Staf Aerts? Abonneer je op zijn nieuwsbrief.