Federaal parlement neemt lange regeringsvorming onder de loep

15 Juni 2022

Federaal parlement neemt lange regeringsvorming onder de loep

“De aanslepende formaties ondermijnen het vertrouwen van burgers in de politiek." (Kristof Calvo)

De Kamercommissie Grondwet heeft groen licht gegeven voor een doorlichting van de spelregels van de federale regeringsvorming. Parlementsleden zullen samen met experten bekijken hoe we in de toekomst ellenlange en aanslepende regeringsvormingen kunnen vermijden.

In 2007 duurde de regeringsvorming 194 dagen, op dat moment de langste regeringsformatie ooit. In 2010 werd het record van 2007 verlegd naar 541 dagen, tevens een wereldrecord. Na de verkiezingen van 2019 was het bijna 500 dagen wachten op een nieuwe federale regering met een parlementaire meerderheid.

Een evaluatie van de spelregels van de regeringsvorming was daarom voorzien in het hoofdstuk democratische vernieuwing van het Vivaldi-regeerakkoord. De Kamer neemt nu het voortouw door te werken met een inleidend verslag. Het is nog maar de tweede keer dat zo’n verslag wordt opgemaakt, en de eerste keer deze legislatuur.

De aanslepende formaties ondermijnen het vertrouwen van burgers in de politiek. Het is essentieel dat ons land bestuurd wordt en daarvoor is een snellere regeringsvorming noodzakelijk. Een open dialoog in de Kamer draagt hopelijk tot creatieve en gedragen oplossingen. Om een regering te vormen zullen we wel altijd, ook met andere spelregels, politici nodig hebben die willen samenwerken”, aldus initiatiefnemer Kristof Calvo.

Twee voorbeelden van nieuwe mechanismen werden in het Vivaldi-regeerakkoord als mogelijkheden genoemd: een formele deadline of een deblokkeringsmechanisme. Maar ook andere mogelijkheden zijn niet bij voorbaat uitgesloten. De huidige procedures zullen met een open vizier worden onderzocht door de parlementsleden in samenwerking met experten.