Europees Parlement wil meer inspraak voor werknemers bij bedrijfsherstructurering

12 Maart 2025

Europees Parlement wil meer inspraak voor werknemers bij bedrijfsherstructurering

"De maakindustrie gaat overal in Europa door zwaar weer. Sinds 2008 zijn er in totaal 2,5 miljoen banen verloren gegaan. Ook in België zagen we de pijnlijke gevolgen met de sluiting van de Audi-fabriek in Vorst, waar een sociaal plan slechts moeizaam tot stand kwam. Dit rapport moet werknemers beter bewapenen wanneer bedrijven door zwaar weer gaan."

Straatsburg, 12 maart 2025 - Het Europees Parlement pleit voor een sterkere positie van werknemers tijdens bedrijfsherstructureringen. Volgens het rapport moeten werknemers tijdig betrokken worden en toegang krijgen tot alle relevante informatie wanneer bedrijven reorganiseren. Europarlementslid Sara Matthieu onderhandelde het rapport namens de groenen: "De maakindustrie gaat overal in Europa door zwaar weer. Sinds 2008 zijn er in totaal 2,5 miljoen banen verloren gegaan. Ook in België zagen we de pijnlijke gevolgen met de sluiting van de Audi-fabriek in Vorst, waar een sociaal plan slechts moeizaam tot stand kwam. Dit rapport moet werknemers beter bewapenen wanneer bedrijven door zwaar weer gaan."

Belgische wet Renault volstaat niet

"Herstructureringen hebben een grote impact op het werk, inkomen en leven van werknemers. Hun betrokkenheid hierbij zou vanzelfsprekend moeten zijn maar is dat nog altijd niet. Ons rapport wil voorkomen dat werknemers voor voldongen feiten worden geplaatst," aldus Matthieu.

Hoewel er in verschillende EU-lidstaten al wetgeving bestaat, zoals de Belgische wet Renault, leiden deze niet altijd tot bevredigende resultaten. Het nieuwe rapport vraagt om werknemers sneller te betrekken zodat zij een sterke onderhandelingspositie hebben en volwaardig kunnen deelnemen aan gesprekken over alternatieven of een sociaal plan.

Vergroening industrie vraagt eerlijke transitie

De noodzaak van een rechtvaardige klimaattransitie vormt een belangrijk argument in het rapport. "De Europese economie en industrie moeten snel verduurzamen om concurrerend te blijven tegenover China en de VS. Maar het huidige plan voor het vergroenen van onze industrie houdt te weinig rekening met werknemers," stelt Matthieu. "Ik mis afdwingbare regels voor een eerlijke transitie en erkenning van de cruciale rol van vakbonden. Werknemers moeten in het hart staan van deze transitie en er beter van worden - daar vecht ik elke dag voor."

Daarnaast vraagt het Parlement om een beschermingsmechanisme gebaseerd op het SURE-model, dat tijdens de coronacrisis miljoenen banen heeft gered. Een vergelijkbaar mechanisme zou energie-intensieve sectoren kunnen helpen bij de transitie, op voorwaarde dat de middelen worden gebruikt voor omscholing of begeleiding naar nieuw werk.

Het aangenomen rapport geeft een duidelijk signaal aan de Europese Commissie over de verwachtingen van het Parlement.