Nieuwe gokwet Stefaan Van Hecke (Groen): overwinning tegen problematische verslaving

25 Januari 2024

Nieuwe gokwet Stefaan Van Hecke (Groen): overwinning tegen problematische verslaving

"Dit is een historische overwinning tegen problematische gokverslavingen." - Stefaan Van Hecke 

De Kamer van Volksvertegenwoordiger keurde in de plenaire vergadering zonet de gokwet van Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke goed. "Dit is een historische overwinning tegen kwalijke en problematische gokverslavingen. Mijn eerste voorstel dateert uit 2019. Na 4 jaar strijden tegen de goklobby en politici die zich voor de kar van die goklobby laten spannen kunnen we spelers eindelijk beter beschermen," zegt Stefaan Van Hecke. "Onze volksgezondheid is belangrijker dan het winstbejag van de gokgiganten. Een gokverslaving is heel ernstig, de gevolgen zijn vergelijkbaar met een drugs- of alcoholverslaving. Deze nieuwe wet beschermt spelers, hun naasten en de maatschappij veel beter."  

De belangrijkste maatregelen uit het pakket zijn een algemene leeftijdsgrens van 21 jaar voor elke vorm van gokspelen, een verbod op het aanbieden van bonussen en een (principieel) reclameverbod. Van Hecke: "Uit onderzoek blijkt dat probleemgokken op jongere leeftijd begint en dat kan leiden tot neurologische kwetsbaarheid. Daarom verhogen we de leeftijdsgrens naar 21 jaar voor alle kansspelen, zo worden jonge spelers beter beschermd."

Principieel reclameverbod

Er komt een principieel reclameverbod op gokreclame. De regering kan daarop uitzonderingen voorzien, maar de bescherming van de speler zal steeds voorop staan. Volgens de Hoge Gezondheidsraad speelt reclame een belangrijke rol in de aanvaarding en normalisering van gokken. Het verbieden ervan noemt de instelling in een aanbeveling uit 2017 "één van de meest doeltreffende maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid.” 

Ook het verbod op het aanbieden van bonussen is een flinke vooruitgang. "Die bonussen zijn acties om mensen aan te moedigen om zich te registreren of te blijven gokken. Zeker jonge spelers, of mensen die al een gokproblematiek hebben, worden met het verbod dus beschermd" verduidelijkt Van Hecke. "De voorbije jaren waren er tal van controverses waarbij (jonge) mensen met geschenken aangezet werden om aan een gokspel deel te nemen. Dat kan met deze nieuwe regels niet meer."

Geen gokautomaten meer in jeugdhuizen

De nieuwe wetgeving maakt eveneens een einde aan de wildgroei van 3.3-gokautomaten. "Die gokmachines ontsnappen vandaag aan elke controle: omdat ze symbolen van kaarten en dobbelstenen gebruiken, worden ze door de wet niet beschouwd als kansspelen," licht Van Hecke toe. "Terwijl ze minstens even verslavend zijn als andere gokmachines, die vandaag níet zomaar overal neergezet mogen worden. Door paal en perk te stellen aan die 3.3-gokautomaten, voorkomen we dat tankstations, maar ook winkelcentra en zelfs jeugdhuizen zonder controle uitgroeien tot een gokgelegenheid."

Een andere maatregel uit het pakket is tenslotte een verbod om verschillende gokvergunningen te combineren op één website. Van Hecke: "In de echte wereld mag je geen verschillende vergunningen om gokspelen te organiseren combineren hetzelfde gebouw: weddenschappen en casinospelen mogen niet aangeboden worden op dezelfde locatie. Maar online mocht je nog alles tegelijk aanbieden, daar maken we nu een einde aan."

Mensen beschermen tegen gokverslavingen

Stefaan Van Hecke besluit: "Ik strijd al jaren tegen gokverslavingen. Nadat we met Groen in de regering hebben gewerkt op strengere regels rond gokreclame, de wekelijkse speellimiet hebben verlaagd en goktempels verkleed als dagbladhandelaars hebben aangepakt, is dit opnieuw een gigantische stap in de strijd tegen gokverslavingen. We plaatsen de gezondheid en het welzijn van de spelers centraal en niet de winsten van de kansspelsector. Gokken kan leuk zijn, maar ook heel slecht aflopen. We willen mensen meer bewust maken en beschermen tegen de gevaren van gokverslavingen."

Ontdek hoe Groen gezondheid voorop stelt