Vijf voor twaalf om onze kostbare open ruimte te beschermen"

05 September 2024

Vijf voor twaalf om onze kostbare open ruimte te beschermen

"Hopelijk is dit een wake-up call. We hebben nood aan een doortastend beleid dat de open ruimte beschermt"

De Krant De Tijd bericht vandaag dat uit een analyse van projectontwikkelaar Matexi op basis van cijfers van de Vlaamse Overheid blijkt dat het realiseren van de bouwshift nu wel erg moeilijk wordt omdat maar liefst de helft van de nieuwbouw die de afgelopen vijf jaar werd opgetrokken, zich buiten de kernen van steden, gemeenten en dorpen bevindt. Vlaams fractieleider Mieke Schauvliege (Groen): “De bouwshift blijkt in de praktijk dus nog steeds niet te bestaan.”

Groen hekelt dat onder het beleid van Demir de afgelopen vijf jaar nog steeds geen concrete uitvoering werd gegeven aan de bouwshift of betonstop. Het tempo waarin de open ruimte wordt aangesneden daalt - van gemiddeld 5 hectare per dag tussen 2013 en 2019 naar nog gemiddeld 3,8 hectare per dag in de periode 2019-2022, cijfers waar Demir graag mee uitpakte. Maar nu blijkt dat er in de afgelopen vijf maar liefst de helft van de bijgekomen gebouwen zich buiten de kernen, in linten en in verspreide bebouwing, bevindt. 

Groen trekt aan de alarmbel en roept de Vlaamse onderhandelende partijen op om eindelijk werk te maken van de Bouwshift. Mieke Schauvliege: “Het is nu echt wel vijf voor twaalf om onze laatste kostbare ruimte te beschermen. Hopelijk is dit een wake-up call. We hebben een hele legislatuur vergeefs gewacht op een doortastend beleid dat de open ruimte beschermt, de bouwshift betaalbaar houdt en de lokale besturen daarbij ondersteunt.” 

Groen geeft de onderhandelaars meteen enkele concrete punten mee. Schauvliege: “Allereerst moet de torenhoge planschadevergoeding op de schop, de vergoeding waarmee eigenaars die niet meer mogen bouwen op hun terrein worden vergoed. De factuur kan oplopen tot 31 miljard euro en komt grotendeels bij de gemeenten terecht. De bouwshift wordt zo onbetaalbaar en dus onhaalbaar voor hen.” 

Daarnaast wijst Schauvliege op het feit dat aan het eind van de vorige legislatuur de meerderheidspartijen nog enkele decreten door het parlement hebben gejaagd die bouwen op ongewenst plekken net makkelijker maakt in plaats achterpoortjes te sluiten. “Met het Omgevingsbesluit werd beslist dat met een pennentrek een omgeving kan worden afgeleverd en een bestemmingswijziging kan worden doorgevoerd. Het fundament van onze ruimtelijke ordening die een strikte opdeling maakt tussen de twee, werd zo in de vuilbak gekieperd.”

Ontdek ons standpunt over ruimtelijke ordening