Opnieuw schandaal in kinderopvang: Groen wil antwoorden

04 Maart 2022

Opnieuw schandaal in kinderopvang: Groen wil antwoorden

'Wij steunen in de Vlaamse gemeenschap heel hard op kinderopvang. Dat kan een plek zijn waar je pedagogisch en sociaal heel veel kan betekenen voor kindjes en gezinnen. Maar met de huidige normen en handhaving, laat de minister de kinderopvang verdrinken’ (Celia Groothedde)

Amper 2 weken na het overlijden van een baby in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje raakten niet alleen nieuwe feiten over deze crèche bekend, maar komt ook een andere in opspraak: hoewel de uitbaatster veroordeeld was voor kindermishandeling, kon zij haar crèche blijven uitbaten.

‘Dat kleintjes veilig zijn in de kinderopvang is wel het allerminste wat je als ouder mag verwachten. We hebben de problemen in de sector zo vaak aangekaart in het parlement, maar blijkbaar kan de minister met zijn huidige normen en handhaving de veiligheid niet garanderen. Dat er bovendien niet meteen stappen ondernomen worden bij ernstige verdenkingen, is een groot probleem. Ik verwacht antwoorden van minister Beke,' reageert Groen-politica Celia Groothedde, die een actuele interpellatie indient.

Al twee jaar kaart Groen de problemen in kinderopvang aan. Dat crèches niet onmiddellijk sluiten wanneer er problemen zijn: het is problematisch. Net zoals het geval was bij 't Sloeberhuisje zijn nu ook in Schoten negatieve inspectieverslagen te vinden, en in dit geval zelfs een veroordeling door de rechtbank. Dat beoordeelde men blijkbaar als onvoldoende om actie te ondernemen. 'De minister laat de kinderopvang verdrinken op elk vlak. Personeelstekort, normverlaging, plaatsgebrek. En nu blijkt dat zelfs de laagste lat - kindjes veilig houden - niet wordt gehaald. De minister is er politiek verantwoordelijk voor dat ouders hun kleintje met een gerust hart in de opvang kunnen achterlaten en de opvang zelf behoorlijk werk kan doen. Dit is de zoveelste alarmbel, dat is heel verontrustend,' aldus Groothedde, die vorige week tijdens het parlementair actuadebat er bij minister Beke al op aandrong zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen.

’Wij steunen in de Vlaamse gemeenschap heel hard op kinderopvang. Dat kan een plek zijn waar je pedagogisch en sociaal heel veel kan betekenen voor kindjes en gezinnen. Maar met de huidige normen en handhaving, laat de minister de kinderopvang verdrinken’, zegt Groothedde, die met een spoedresolutie over de crisis in kinderopvang amper een maand geleden hoorzittingen afdwong in het parlement. 'Hoeveel schandalen moeten er nog uit de kast vallen waaruit blijkt dat de Vlaamse regering kleine kindjes in hun kinderdagverblijven niet beschermt, eer de minister zijn verantwoordelijkheid neemt,' vraagt Groothedde zich af.

Dat Kind & Gezin, de administratie waarvoor de minister verantwoordelijk is, in bovendien pas overgaat tot sluiting wanneer verhalen in de pers komen in plaats van wanneer een crèche negatieve inspectieverslagen ontvangt, is problematisch. 'Opnieuw zien we dat Kind & Gezin pas overgaat tot sluiting nu er schandalen komen. Er schort grondig iets aan de minister zijn beleid als er pas actie wordt ondernomen wanneer het zo ver komt. Minister Beke zal dit moeten uitleggen in het parlement,' besluit Groothedde.

Bekijk ons plan voor betere kinderopvang