Groen: ‘Opnieuw viseert minister Diependaele wie kwetsbaar is’

27 Juni 2022

Groen: ‘Opnieuw viseert minister Diependaele wie kwetsbaar is’

‘Voor de regering Jambon kunnen mensen die weinig verdienen beter niet sparen, want dan verliezen ze hun recht op een sociale woning als ze tegenslag hebben. Dat is absurd.’ (Celia Groothedde)

‘Voor de regering Jambon kunnen mensen die weinig verdienen beter niet sparen, want dan verliezen ze hun recht op een sociale woning als ze tegenslag hebben. Dat is absurd.’ Dat reageert Groen-parlementslid Celia Groothedde op het nieuws dat socialewoningmaatshappijen vanaf 2024 zullen kijken naar hoeveel spaargeld iemand heeft alvorens te bepalen of die persoon een sociale woning kan huren.

Groothedde hekelt dat de minister nog maar eens de meest kwetsbaren viseert, terwijl hij er eigenlijk vooral voor moet zorgen dat iedereen een dak boven het hoofd heeft. ‘In plaats van sociale huurders nog maar eens verdacht te maken, zou minister Diependaele beter met zijn kerntaak bezig zijn: sociale woningen bouwen. Daarmee zou hij veel meer mensen vooruit helpen dan met dit beleid waarbij hij voortdurend met zijn vinger staat te zwaaien.’

Het Groen-parlementslid vindt het onbegrijpelijk dat in tijden waarin de koopkracht van mensen zwaar onder druk staat, de minister met zulke hervormingen komt aandraven. ‘Mensen met een klein loon kunnen op dit moment niet sparen. Dat wie een beetje spaargeld heeft niet langer een sociale woning zal kunnen huren en gedwongen zal worden kleine reserves aan te snijden, verhoogt het risico dat deze mensen in armoede belanden’, waarschuwt Groothedde.

Groothedde besluit: ‘De wachtlijst voor een sociale woning is ellenlang, budgetten raken niet benut en deze minister houdt zich bezig met obstakels invoeren voor kandidaat-huurders. Minister Diependaele heeft zijn prioriteiten echt niet op orde.’

Ontdek ons standpunt over betaalbaar wonen