Pas tegen 2109 een boom voor elke Vlaming

28 Januari 2023

Pas tegen 2109 een boom voor elke Vlaming

'Met een blinddoek op en een draaiende kettingzaag in de hand: zo organiseert de regering Jambon vandaag haar bomenbeleid.'

De regering Jambon wilde tegen 2030 in heel Vlaanderen alleenstaande bomen bij planten. De doelstelling: een nieuwe boom voor elke Vlaming. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege berekende dat het aan dit tempo nog bijna een eeuw zal duren voor dat doel gehaald wordt. 'Aan het huidige tempo zal het nog 86 jaar zal duren vooraleer elke Vlaming zijn beloofde boom heeft. De regering dweilt bovendien met de kraan open. Terwijl ze nieuwe bomen wil aanplanten, verklaart ze bestaande alleenstaande bomen in stedelijk gebied vogelvrij: op openbaar domein mogen deze bomen namelijk gekapt worden zonder vergunning. Bovendien zullen lokale besturen die de bomen beter willen beschermen dan de Vlaamse regering dat in de toekomst niet meer mogen', hekelt Schauvliege.

Een boom voor elke Vlaming: het idee was er snel, maar de uitvoering van het plan gaat een stuk moeizamer. Op dit moment realiseerde de regering nog maar twee procent van haar doelstelling. 'Bomen zijn onze belangrijkste bondgenoot tegen hitte, droogte en overstromingen. Dat de regering niet veel sneller bomen plant én bestaande bomen beschermt, dat krijg je in tijden van klimaatcrisis niemand meer uitgelegd', hekelt Schauvliege.

Naast het feit dat de aanplanting van nieuwe bomen veel te traag gaat, wordt er ook duchtig gekapt. Zeker alleenstaande bomen op het openbaar domein zijn erg kwetsbaar omdat ze gekapt mogen worden zonder vergunning. De enige regel is dat er ergens in de buurt een nieuwe boom in de plaats moet komen. Maar of dat gebeurt, dat weet niemand. Bovendien heeft een nieuw klein boompje lang niet dezelfde ecologische waarde als een boom van honderden jaren uit. Daardoor gaat onze natuur er sowieso op achteruit. 'Elke inspanning om nieuwe bomen in steden aan te planten is een slag in het water, wanneer bestaande, waardevolle bomen ondertussen in alle stilte verdwijnen. We hebben nood aan nieuwe bomen én aan betere bescherming van de bestaande bomen', benadrukt Schauvliege.

In sommige steden en gemeenten zijn bomen vandaag iets beter beschermd doordat de lokale besturen strengere regels opleggen dan de Vlaamse regering. Door een decreetwijziging wordt dat in de toekomst echter onmogelijk. Onbegrijpelijk, vindt Schauvliege. 'In plaats van dat de regering lokale besturen gaat hinderen in ambitieuzer natuurbeleid, zou ze hen net moeten helpen om de bomen in Vlaanderen beter te beschermen.' Vandaag weet namelijk niemand hoeveel alleenstaande bomen er in Vlaanderen zijn, waar ze staan of hoe snel ze verdwijnen. Schauvliege hekelt dat de meerderheidspartijen de problematiek zelfs niet willen bespreken in het parlement. Haar voorstel om deze bomen beter te beschermen - onder meer door gemeentes te helpen de bomen in kaart te brengen om ze vervolgens te beschermen - werd zonder debat weggestemd.

'Met een blinddoek op en een draaiende kettingzaag in de hand: zo organiseert de regering Jambon vandaag haar bomenbeleid. Het is hoog tijd dat de regering het over een andere boeg gooit en eindelijk werk maakt van natuurbescherming', besluit Schauvliege.