Moegestreden

20 September 2023

Moegestreden

Iedereen die recht heeft op zorg moet die ook krijgen.

Omdat haar medische én financiële situatie uitzichtloos waren, besliste Joke Mariman (43) dat het genoeg was geweest. Ze vroeg de artsen om haar te helpen sterven.

Joke leed aan een zeldzame bindweefselziekte en was ongeneeslijk ziek. Ze was erkend als een persoon met een handicap. Door haar ziekte had Joke bij zowat alles hulp nodig. De ouders van Joke namen lange tijd een groot deel van de zorg op zich, maar ook zij werden zorgbehoevend.

Wachten op hulp

Na jarenlang op de wachtlijst gestaan te hebben kreeg Joke sinds 2021 een persoonsvolgend budget (PVB) van de Vlaamse overheid, maar omdat haar netwerk wegviel en haar gezondheid ondertussen sterk verslechterd was, volstond dit bedrag niet. Joke vroeg een hoger budget aan.

Ze belandde in een mallemolen van procedures.

‘Joke haar medische en financiële situatie waren zo uitzichtloos, dat ze niet langer wilde leven’ zegt parlementslid Ann De Martelaer (Groen). ‘Ze had bij alles hulp nodig en dus ook bij het eten. Ze had niet genoeg budget om daar thuis voor te betalen. Dus was er voorgesteld om een maagsonde te steken. Dat wilde ze niet. Dat vond ze geen kwaliteit van leven meer.’

Ann De Martelaer ging op zondag 10 september afscheid nemen van Joke Mariman, met wie ze bevriend was geraakt.

‘Joke was niet alleen een compagnon in de strijd voor meer zorgbudget, ze was ook een vriendin’ zegt Ann. ‘Ik beloofde haar dat ik de strijd verder zet in het Vlaams Parlement. Want Joke is niet alleen. Op 1 januari 2023 stonden er bijna 17.000 personen met een handicap op de wachtlijst. Er zijn genoeg middelen. De Vlaamse Regering moet gewoon de juiste keuzes maken.’

Iedereen die recht heeft op zorg moet die ook krijgen.

Maak van zorg een basisrecht voor iedereen. Teken onze petitie.