Petra De Sutter pakt corruptie in Raad van Europa aan

29 Januari 2017

Petra De Sutter pakt corruptie in Raad van Europa aan

'Corruptie in de politiek is een sluipend gif. We moeten hier radicaal tegen in gaan.'

Na de aantijgingen van corruptie van een Italiaanse politicus en voormalig lid van de Raad van Europa, veroordeelt Petra De Sutter (Groen) deze gevaarlijke tendens ferm: “Corruptie in de politiek is een sluipend gif. We moeten hier radicaal tegen in gaan.” Samen met andere leden vroeg ze een onafhankelijke externe audit naar dit schandaal, en de oprichting van een nieuwe commissie “Ethiek”. Het Bureau van de Raad van Europa keurde dit goed. De Sutter zal ook zetelen in een nieuwe commissie. “Eindelijk kunnen we paal en perk stellen aan dergelijke wanpraktijken.”

Luca Volonte, Italiaanse politicus en voormalig voorzitter van de European People's Party (EPP), wordt beschuldigd van corruptie. Hij zou regelmatig betalingen hebben geaccepteerd van twee parlementsleden uit Azerbeidjan, voor meer dan € 2.39 miljoen om de kritische resolutie van 2013 over politieke gevangenen in Azerbeidzjan te dwarsbomen. Het lijkt erop dat hij toen de stemming heeft kunnen beïnvloeden, want de resolutie werd niet aangenomen door de Assemblee. Ook de huidige voorzitter van de Raad van Europa, Pedro Agramunt, komt aan bod in de onderzoek van het openbaar ministerie in Milaan. “Dit soort wanpraktijken ondergraven het wankele vertrouwen tussen burger en politiek. Dit kunnen we niet tolereren”, aldus De Sutter.

Samen met parlementsleden uit Zwitserland, de Benelux, Scandinavische en Baltische landen kaartte Petra De Sutter de problematiek aan: “Concreet stelden we drie maatregelen voor: een externe audit om een onafhankelijk onderzoek naar corruptie binnen de Raad van Europa uit te voeren. Daarnaast willen we ook een intern onderzoek uitgevoerd door het GRECO (Council of Europe’s Group of States against Corruption). Ten slotte de oprichting van een subcommissie ethiek, om dergelijke wanpraktijken tegen te gaan.” De Raad van Europa ging in op de voorstellen. “Een positief signaal”, vindt De Sutter. “Deze commissie is nu gewapend om corruptie echt aan te pakken.”