Groen wil plasticvervuiling harder aanpakken

02 December 2024

Groen wil plasticvervuiling harder aanpakken

"We missen een belangrijke kans om wereldwijd de plasticvervuiling aan te pakken. De strijd tegen plasticvervuiling is nochtans enorm belangrijk voor ons milieu, onze gezondheid en onze toekomst. Recyclage volstaat niet, de productie van plastic explodeert en komt terecht in ons milieu en in ons lichaam. De enige oplossing is veel minder en slimmer plasticgebruik."

Brussel, 2 december 2024 - De VN-lidstaten bereikten geen akkoord over een nieuw plasticverdrag. Dat verdrag moest de wereldwijde plasticvervuiling en de plasticsoep op zee aanpakken en werd beschouwd als één van de belangrijkste milieuafspraken sinds het Klimaatakkoord van Parijs. Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu reageert erg teleurgesteld: "We missen een belangrijke kans om wereldwijd de plasticvervuiling aan te pakken. De strijd tegen plasticvervuiling is nochtans enorm belangrijk voor ons milieu, onze gezondheid en onze toekomst. Recyclage volstaat niet, de productie van plastic explodeert en komt terecht in ons milieu en in ons lichaam. De enige oplossing is veel minder en slimmer plasticgebruik."

Olielanden op de rem

Bijna alle plastic wordt gemaakt van olie en gas. Olieproducerende landen als Saudi-Arabië, Rusland, Iran en Koeweit stonden met succes op de rem om plasticverbruik te minderen. Nochtans wordt wereldwijd jaarlijks 400 miljoen ton geproduceerd, zonder actie zal dit tegen 2050 bijna verdrievoudigen. Volgens Matthieu kan het zo absoluut niet verder: " De top is mislukt omdat er geen overeenkomst werd bereikt op een productieplafond. Nochtans is dat dringend nodig want vandaag wordt slecht 9% gerecycleerd, alle ander plastic afval wordt gedumpt in de natuur of vernietigd. Onze planeet en onze gezondheid kunnen dit niet aan, we moeten inzetten op véél minder plasticgebruik en veel meer circulariteit en hergebruik. Dat ook landen als China of India zich verzetten, landen met de meeste hoeveelheden plastic vervuiling, vind ik onbegrijpelijk."

"De wereldwijde overproductie houdt de prijs van nieuw plastic veel te laag, hergebruik is daardoor niet interessant genoeg. Ook in België willen bedrijven zoals Ineos de overproductie nog groter maken, terwijl we net circulaire fabrieken nodig hebben. De massale import en overproductie van plastics op de Europese markt brengt onze recyclage-industrie in gevaar. Europa moet daarom voet bij stuk houden voor een ambitieuze recyclagemarkt."

Minder en slimmer gebruik

De belangrijkste doelstelling voor een bovengrens op de productie van plastic werd het grote struikelblok. Een overwinning voor lobbyisten en olieproducerende landen, volgens Matthieu: "Plastic zal de belangrijkste groeimotor worden in de vraag naar olie. Maar alleen met minder plastic zal er ook minder plasticvervuiling zijn. Recyclage is belangrijk, maar niet voldoende. In het Europees Parlement timmerde ik volop aan de Ecodesignwet die werk maakt van slimmer plastic gebruik van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Een wasmachine met makkelijk herstelbare onderdelen is een slimme manier om plasticgebruik te minderen. Het verbod op de export van plastic afval zorgt ervoor dat we zélf ons afvalprobleem oplossen. Maar ook onnodig plasticverbruik moet dringend op de schop. Niemand zit te wachten op apart verpakte paprika's. In Vlaanderen moeten we zo snel mogelijk gebruik maken van statiegeld op plastic drankverpakkingen."

Hoe moet het nu verder?

"Ik roep de Europese Commissie op al haar gewicht te gebruiken om een volgende plastictop te organiseren, want de EU kan dit niet alleen. We moeten het voortouw nemen om een bovengrens te stellen op de wereldwijde productie van plastic, het wordt tijd dat de plastic kraan wordt dichtgedraaid", aldus Matthieu.