Mei Plasticvrij: een plasticvrij waskot

11 Mei 2022

Mei Plasticvrij: een plasticvrij waskot

Vandaag: tips over hoe je plasticverbuik bij het wassen en poetsen kan verminderen.

Het is mei en dus de maand waarin we met z’n allen proberen ons plasticverbruik te reduceren onder de welluidende hashtag #meiplasticvrij.

Hier lees je wat eigenlijk het probleem is met / van al dat plastic. En zolang wij plastic blijven kopen, zal de plasticindustrie zich op de borst kloppen en zeggen dat verandering onmogelijk isEigenlijk breng je met elke aankoop je stem uitjij kan mee het signaal geven dat we verandering willen. 

Daarom geef ik vandaag tips mee over hoe je plasticverbuik in je waskot kan minderen, of de plek waar onze kleren gewassen worden én waar alle poetsproducten staan.

Kleding

Het probleem

Er zijn heel wat problemen met onze kleding. Hier lees je een interessant artikel over fast fashion en hoe Europa de trend probeert te keren. We moeten allemaal minderen met onze kledingaankopen.

Maar hier wil ik het over microvezels in kleding hebben. Het zijn ministukjes die vooral in nylon en polyester zitten, die telkens loskomen wanneer we ze dragen, wassen of weggooien. Fast fashion heeft er wel een invloed op, want kleding die gemaakt is om maar drie keer te wassen (ik heb de zin ook twee keer moeten lezen, kleding wordt blijkbaar gemaakt om maar drie keer te wassen en dan weer weg te gooien), is vaak gemaakt uit goedkope materialen. 60% van de kleding op de markt is van polyester gemaakt. In 2016 zou naar schatting 61 miljoen synthetische vezels geproduceerd zijn. 

Bij het wassen komen de microvezels in het water terecht. Ze worden opgegeten door plankton, dat wordt opgegeten door vis en waterzoogdieren. Zo klimmen ze op in de voedselketen en komen ze uiteindelijk ook in onze voeding terecht. 

De oplossingen

Eigenlijk is het probleem heel simpel: koop minder kleding. En als je toch kleding koopt: koop dan tweedehands. En als je toch echt iets nieuws nodig hebt, vermijd dan synthetische stoffen, fleece en glitter, want die geven het meeste problemen. Richt je op de eco / bio / faire merken (check deze post voor tips) en koop in winkels waar je vragen mag stellen over wie de kleding gemaakt heeft en van welke stoffen ze gemaakt zijn. Meer over duurzame kleding lees je hier

Kleding moet natuurlijk gewassen gewassen worden. Maar moet het echt elke keer nadat je het gedragen hebt? De tip is: was je kleding enkel als het echt nodig is. En doe dat dan op een koud programma (da’s ook nog eens energievriendelijk) én met wasmiddel zonder allerlei chemische middeltjes. Ik maak mijn wasgel zelf: je lees hier hoe. Goedkoop, super simpel én je kan per keer een ander geurtje kiezen (door af te wisselen met de etherische olie). Ik recycleer daarvoor de 5 liter-bidons waarin ik vroeger mijn wasgel kocht en giet dan telkens over in een literfles. Wasverzachter hebben wij quasi niet nodig omdat het water in onze regio niet hard is. En als ik daar toch de neiging toe voel, gebruik ik huishoudazijn waarin ik de schillen van sinaasappels of citroenen heb laten trekken, zodat de geur van azijn minder aanwezig is. Dat is ook nog eens goed voor de portemonnee. 

Microvezelfilter

En echte oplossing voor het probleem van de microvezels, zou een filter zijn. De industrie beweegt daar maar heel traag rond, maar daar gaat verandering in komen. In Frankrijk is onlangs een wet gestemd die vanaf 2025 een microvezelfilter op wasmachines verplicht. Alle Europese lidstaten zouden moeten volgen, want alleen zo zullen fabrikanten van wasmachines op alle toestellen standaard zo’n filter installeren. Dat neemt het probleem van de fast fashion helaas nog niet weg, maar gaat wel grotendeels voorkomen dat de microvezels in onze waterlopen en voedselketen terechtkomen. In België zou zo'n verplichting ook kunnen, en daar maken we als groenen dan ook werk van.

Poetsen

Allesreiniger en andere poetsmiddelen kun je zelf maken met marseillezeep, sodakorrels en azijn. Er zijn heel wat boeken en websites met recepten. Daarnaast kan je ook gebruik maken van tabletjes waar je water aan moet toevoegen. Wellicht niet zo ecologisch als de basisproducten die ik hierboven beschrijf, maar omdat de tabletjes in papieren zakjes geleverd worden en je de spuitbus maar één keer moet kopen, bespaar je wel een hoop plastic. 

Facebook - Linkedin - Website