Qatargate: Parlement moet dringend werk maken van strijd tegen corruptie

15 December 2022

Qatargate: Parlement moet dringend werk maken van strijd tegen corruptie

"Onze burgers hebben recht op transparantie en op de waarheid. De onthullingen hebben ons geschokt, maar niet verrast. De groene fractie vraagt al langer om hervormingen, met deze stemming zetten we onze woede om in vastberadenheid."

Het Europees Parlement stemt voor strengere maatregelen in de strijd tegen corruptie naar aanleiding van de onthullingen in het Qatar-schandaal. Sara Matthieu verwelkomt een strenge aanpak: "Onze burgers hebben recht op transparantie en op de waarheid. De onthullingen hebben ons geschokt, maar niet verrast. De groene fractie vraagt al langer om hervormingen, met deze stemming zetten we onze woede om in vastberadenheid."

Parlement verenigd in strijd tegen corruptie

Volgens Matthieu tonen de nieuwe maatregelen de wil voor meer ethiek in het Europees Parlement: "De stemming vandaag laat zien dat het parlement verenigd is in de strijd tegen corruptie en dat we van dit schandaal gebruik maken om verregaande hervormingen door te voeren. Onze fractie vraagt al lang om een onafhankelijke ethische instantie die zelfstandig onderzoek kan voeren naar schending van vertrouwen in de EU-instellingen. We hebben een onderzoekscommissie nodig in het parlement om dit schandaal te onderzoeken. We moeten dit tot op het bot onderzoeken en regels invoeren om corruptie te allen tijde te vermijden."

Nieuwe maatregelen

De nieuwe maatregelen zijn onder andere: Een afkoelingsperiode voor Europarlementsleden om belangenvermenging te voorkomen; een verbod op financiële banden met lobbyisten; strengere regels voor 'vriendschapsgroepen' met derde landen; betere bescherming voor klokkenluiders; versterking van controleorganen OLAF en EPPO; versterking en uitbreiding van het transparantieregister en een speciale commissie belast met corruptiebestrijding.