Situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt onhoudbaar

27 September 2023

Situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt onhoudbaar

Palestijnse vrouwen en meisjes zijn de grootste slachtoffers van de aanvallen door Israëlische kolonisten

2023 is na 9 maanden nu al het gewelddadigste jaar op de bezette Westelijke Jordaanoever sinds 2005. Met dit in het achterhoofd ontving parlementslid Staf Aerts Khadeja, Zaid en Alaa van de Palestijnse mensenrechten- en vrouwenrechtenorganisatie MIFTAH in het Vlaams Parlement. Op uitnodiging van Broederlijk Delen VZW getuigden ze in Brussel over de precaire situatie in de Palestijnse gebieden. 

De getuigenis van Alaa was erg aangrijpend. Toen er aan haar voordeur in het vluchtelingenkamp van Jenin bij een inval van het Israëlische leger iemand werd neergeschoten besloot ze de gewonde hulp te bieden. De straat leek verlaten, maar terwijl ze samen met haar vader de gewonde naar binnen wou brengen werd haar vader door een sluipschutter neergeschoten. Ziekenwagens worden in Jenin niet toegelaten, maar ze slaagde er nog zelf in om haar vader naar het hospitaal te brengen. Helaas te laat. Alaa en haar familie konden pas veel later, toen de soldaten het kamp weer verlaten hadden, afscheid nemen van de overleden vader. 

Khadeja en Zaid vertelden ook over de steeds gewelddadiger aanvallen door Israëlische kolonisten tegen Palestijnse dorpen, waarbij vrouwen vaak de eerste slachtoffers zijn. Vrouwen en meisjes durven niet meer alleen buitenshuis: ze raken geïsoleerd en bij de meisjes leidt het er ook toe dat ze niet meer naar school kunnen en onderwijsachterstand oplopen. 

In het Vlaams Parlement diende Groen daarom in juli al een voorstel in waarin we de Vlaamse regering oproepen om werk te maken van een ban op producten uit de illegale Israëlische nederzettingen in Palestina, om de handelsrelaties met Israël bij te stellen en om meer samenwerking met de Palestijnse Autoriteit op het vlak van onderwijs, jeugd en sport op te zetten. Het verhaal van Alaa toont hoe broodnodig dit is. We kunnen de ogen niet blijven sluiten. 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Staf Aerts

Meer nieuws van Staf Aerts