Mieke Schauvliege: "Investeer in een echte duurzame omslag voor onze industrie"

22 Februari 2024

Mieke Schauvliege:

INEOS is een vervuilend project uit het verleden. Het zorgt bovendien voor veel gezondheidsproblemen voor de omwonenden. Dat is allesbehalve eerlijk klimaatbeleid.

Groen steunt de natuurverenigingen die de strijd aangaan tegen de nieuwe vergunning voor de plasticfabriek INEOS. Vlaams fractieleider Mieke Schauvliege: "De vorige ver­gunning voor INEOS werd niet zomaar vernietigd. Dit project is een ramp voor mens en milieu."

Groen klaagt aan dat Jim Ratcliffe een vergunning heeft gekregen op bestelling. Schauvliege: "De dreigementen van Ratcliffe hebben gewerkt. Hij zegt zelf in Terzake dat Alexander De Croo en Bart De Wever hem beloofd hebben alles te doen. Blijkbaar zijn democratische procedures en milieunormen voor hen niet meer dan een vervelend detail dat ze snel even uit de weg proberen ruimen."

Volgens Groen is dit allesbehalve een klimaatneutraal project. "Door dit project zal er nog altijd massaal geboord worden naar schaliegas. Er zullen nog altijd massaal wegwerpplastics geproduceerd worden. Ze kiezen voor een vervuilend project uit het verleden in plaats van te investeren in de toekomstgerichte duurzame industrie. Het zorgt bovendien voor veel gezondheidsproblemen voor de omwonenden. Dat is allesbehalve eerlijk klimaatbeleid."

Veel experts denken dat de milieuorganisaties hun slag thuis zullen halen. Schauvliege: "De bouw van de fabriek gaat verder, juridische procedures zullen Ratcliffe en de Vlaamse regering blijkbaar worst wezen. Wat zullen ze doen als over een jaar de vergunning vernietigd wordt? Zo wordt opnieuw veel tijd verloren om te investeren in een echte duurzame transitie van onze industrie."