Senaat stemt initiatief voor ethische en duurzame mode weg

15 Januari 2024

Senaat stemt initiatief voor ethische en duurzame mode weg

"Dit is een blamage voor alle zogezegde voorstanders van ethische en duurzame modepraktijken en voor wie mensen- rechten hoog in het vaandel draagt."

In een opvallende ontwikkeling binnen de Senaat hebben alle partijen, met uitzondering van de groenen en socialisten, vandaag een cruciale resolutie weggestemd die pleitte voor een ethische en duurzame textiel- en modenijverheid. De resolutie had als doel de bevordering van mensenrechten en milieuvriendelijke praktijken binnen de mode-industrie. "Dit is een blamage voor alle zogezegde voorstanders van mensenrechten", hekelt senator Soetkin Hoessen.

Het initiatief, ingediend door France Masai (Ecolo) en medegetekend door Soetkin Hoessen (Groen) was gericht op richtlijnen voor de textiel- en modenijverheid om ethische en duurzame praktijken te omarmen. Dit omvat het bevorderen van milieuvriendelijke processen binnen de gehele productieketen en waarborgen van de mensenrechten van arbeiders. Na de ramp van textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh (2013) werd duidelijk dat de werkomstandigheden in de textielfabrieken die onze kleren maken nog altijd verre van optimaal zijn. Soetkin Hoessen, senator voor Groen, is dan ook teleurgesteld: "Dit is een blamage voor alle zogezegde voorstanders van ethische en duurzame modepraktijken en voor wie mensenrechten hoog in het vaandel draagt. De resolutie had tot doel een duurzame textielindustrie te stimuleren en het bewustzijn van de impact op mens en planeet bij de consument te vergroten."

Groen zet zich met Europarlementslid Sara Matthieu al jaren in voor eerlijke mode. "De textielindustrie is de op een na meest vervuilende industrie ter wereld. Niet enkel Europa moet haar verantwoordelijkheid nemen, ook België moet komaf maken met moderne slavernij en slechte lonen. Samen kunnen we zorgen dat er enkel fair fashion in de rekken hangt. Dit is een gemiste kans," betreurt Sara Matthieu.

De resolutie bood de opportuniteit om de weg vrij te maken voor een positieve transformatie van de textiel- en modenijverheid, maar het gebrek aan steun van andere partijen toont aan dat er nog een lange weg te gaan is voordat ethische en duurzame praktijken de norm worden in de sector. Groen is vastberaden om zich op elk niveau verder in te zetten om een breder maatschappelijk en politiek draagvlak voor eerlijke en duurzame mode.