'Slachtoffers grensoverschrijdend gedrag moeten kunnen rekenen op meldpunt mét juridische slagkracht'

08 Februari 2022

'Slachtoffers grensoverschrijdend gedrag moeten kunnen rekenen op meldpunt mét juridische slagkracht'

'Het is goed dat er naar meer oplossingen wordt gezocht waar slachtoffers melding kunnen doen. Maar dit nieuwe meldpunt heeft geen mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen of slachtoffers te ondersteunen die naar de rechtbank willen stappen' (An Moerenhout)

Dat reageren Groen-parlementsleden An Moerenhout (Vlaanderen) en Lotte Stoops (Brussel) na de aankondiging van Open VLD-minister van Gelijke Kansen Bart Somers dat hij een nieuw meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag wil oprichten. Het meldpunt zal een onderdeel vormen van het nieuw op te richten Vlaams mensenrechteninstituut, de opvolger van Unia.

'Het is goed dat er naar meer oplossingen wordt gezocht waar slachtoffers melding kunnen doen. Dit nieuwe meldpunt heeft echter geen mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen of slachtoffers te ondersteunen die naar de rechtbank willen stappen, maar zal alleen kunnen bemiddelen. Zo worden slachtoffers aan hun lot overgelaten als de tegenpartij niet wil bemiddelen of zich niet houdt aan het advies van het meldpunt,' aldus Stoops en Moerenhout.

Moerenhout en Stoops wijzen erop dat heel wat mensen drempels ervaren wanneer ze in slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor eventuele gevolgen of schaamte voelen. Daardoor ligt aantal slachtoffers in de realiteit nog veel hoger dan het aantal meldingen. Wie dus de stap zet melding te doen buiten de eigen organisatie, moet maximaal ondersteund worden en ook beroep kunnen doen op een slagkrachtig instituut.

Moerenhout: 'Slachtoffers van seksuele intimidatie verdienen de best mogelijke bescherming en ondersteuning. Het instituut dat klachten van seksuele intimidatie behandelt, moet voldoende sterk zijn wanneer iemand de moed heeft gevonden melding te doen én moet de mogelijkheid hebben om slachtoffers in de rechtbank te begeleiden, net zoals de Genderkamer dat vandaag kan.'

Bovendien wordt bij dit nieuwe initiatief van minister Somers een groot deel van de bevolking, de Brusselaars, vergeten. Zij kunnen wel terecht bij Unia, maar zouden niet meer terecht kunnen bij diensten van het Vlaams Mensenrechteninstituut. 'Door de uitstap van Vlaanderen uit Unia dreigen de Nederlandstalige Brusselaars belangrijke bescherming te verliezen. Want waar kan je als Brusselaar terecht wanneer je bij een Vlaamse organisatie te maken krijgt met seksuele intimidatie?' aldus Stoops.

Ontdek ons standpunt over veiligheid en justitie