Christendemocraten zetten het mes in goed bestuur in stemming Europese ontbossingswet

14 November 2024

Christendemocraten zetten het mes in goed bestuur in stemming Europese ontbossingswet

"Net nu moeten we dringend van koers veranderen om onze bossen en het klimaat te beschermen. Bovendien vind ik het compleet onverantwoordelijk dat de EVP rekent op de steun van extreemrechtse klimaatontkenners om dit in de plenaire vergadering door te duwen, net op het moment dat de EU-delegatie vertrekt naar de klimaattop in Baku."

Het Europees Parlement heeft zonet gestemd voor een afzwakking van de Europese ontbossingswet. Die wet moet verhinderen dat producten zoals koffie en chocolade leiden tot ontbossing hier en elders in de wereld. Volgens Europarlementslid Sara Matthieu is dit een ramp: "Hiermee saboteren de christendemocraten niet alleen onze biodiversiteit en onze natuur, ze ondergraven ook de rechtszekerheid voor onze bedrijven. Totaal onverantwoordelijk voor een partij die pretendeert daarvoor op te komen. Ik roep de Commissie op om die onzekerheid vermijden door het voorstel in te trekken"

Christendemocraten sluiten deal met Liberalen

Vorige maand zwichtte de Europese Commissie onder druk van een intense lobbycampagne van grote agro-industriële bedrijven om de Europese ontbossingswet met een jaar uit te stellen. Alsof dit nog niet genoeg was, dienden de Europese christendemocraten (EVP) deze week 15 extra amendementen in het Europees Parlement in om de wet een extra jaar uit te stellen en verder af te zwakken. Na een deal met de liberalen houden ze er daar nog 9 van over. Desondanks blijft het grootste gevaar overeind. 

Landen zonder risico

De christendemocraten willen een categorie invoeren voor zogenaamde landen zonder risico voor ontbossing: Matthieu: "Dat is klinkklare onzin. Er is geen enkel land zonder risico op ontbossing. Hiermee creëren de christendemocraten een achterpoortje waarmee landen ongemoeid verder kunnen gaan met ontbossing. Ze zorgen voor verwarring en willekeurige discriminatie, wat in strijd is met internationaal handelsrecht. Hiermee zetten ze de handelsbetrekkingen van de EU met anderen landen op het spel. 

Carrefour, Danone & Michelin voor ontbossingswet

Ook de bedrijfswereld reageert misnoegd op de afzwakking. Veel bedrijven hebben volgens Matthieu al grote investeringen gedaan: "De EVP beweert op te komen voor de belangen van de industrie door voortdurend te hameren op de nood aan voorspelbaarheid voor bedrijven, terwijl ze met deze voorstellen precies het tegenovergestelde doet. Deze wet, onderhandeld door een rapporteur van de EVP, werd 18 maanden geleden gesteund door een meerderheid van diezelfde EVP, en is op zich al een compromis tussen alle lidstaten en allerlei belangengroepen, waaronder het bedrijfsleven. Grote spelers in de voedingsindustrie zoals Carrefour, Danone en Michelin, hebben samen met vele kleine producentenorganisaties de Commissie recent nog opgeroepen om de wet volledig toe te passen.

Bossen in gevaar, uitgerekend tijdens klimaattop 

Door de onzekerheid die nu wordt gecreëerd, eist Matthieu dat de Commissie haar oorspronkelijke voorstel voor uitstel met één jaar terugtrekt. Ook roept ze de lidstaten op niet akkoord te gaan met uitstel of afzwakking van de wet: "Net nu moeten we dringend van koers veranderen om onze bossen en het klimaat te beschermen. Bovendien vind ik het compleet onverantwoordelijk dat de EVP rekent op de steun van extreemrechtse klimaatontkenners om dit in de plenaire vergadering door te duwen, net op het moment dat de EU-delegatie vertrekt naar de klimaattop in Baku."