Termijn wilsverklaring voor euthanasie binnenkort onbeperkt geldig in de tijd

27 November 2019

Termijn wilsverklaring voor euthanasie binnenkort onbeperkt geldig in de tijd

“De wilsverklaring elke 5 jaar vernieuwen is een onnodige administratieve verplichting voor de patiënt. Eenmaal uitgevoerd, moet de verklaring geldig blijven tenzij de betrokken partijen zich bedenken, dan kan de wilsverklaring op elk moment weer worden ingetrokken.”

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft het wetsvoorstel van Barbara Creemers en Laurence Henny (Ecolo) om de termijn voor de wilsverklaring bij euthanasie af te schaffen, goedgekeurd.

In mei 2002 was België een pionier in euthanasie. De wet die toen werd aangenomen, maakte het mogelijk om onder strikte, wettelijke voorwaarden voor een waardige dood te kiezen. Het wettelijk kader omtrent de wilsverklaring is vandaag verre van perfect en aangepast. “De afgelopen 17 jaar werden de praktische grenzen van de wet verschillende keren duidelijk gemaakt door patiënten, burgers, actieve verenigingen en artsen. Het was dus noodzakelijk om de wet te corrigeren en te verbeteren”, zegt Barbara Creemers.

Daarom diende Barbara Creemers samen met Laurence Hennuy (Ecolo) een wetsvoorstel in om de termijn voor de wilsverklaring af te schaffen. “De wilsverklaring elke 5 jaar vernieuwen is een onnodige administratieve verplichting voor de patiënt. Eenmaal uitgevoerd, moet de verklaring geldig blijven tenzij de betrokken partijen zich bedenken, dan kan de wilsverklaring op elk moment weer worden ingetrokken”, stelt Creemers, “door de termijn van de wilsverklaring onbeperkt geldig te maken in de tijd, maken we van de meest eenvoudige optie de standaard”.

Cijfers uit 2018 tonen aan dat van 30.000 nog levende Belgen de wilsverklaring intussen vervallen was. In 2019 alleen al zouden 7156 Belgen hun wilsverklaring opnieuw moeten vernieuwen. “Dat wil zeggen dat dokters niet meer aan hun wens kunnen tegemoetkomen als ze in een onomkeerbare coma terechtkomen. Ons wetsvoorstel maakt hiermee komaf,” besluit Creemers.

Lees er meer over op de website van De Standaard.

Ontdek ons standpunt over euthanasie