Zet een turbo op de Vlaamse energierenovaties

23 Juni 2022

Zet een turbo op de Vlaamse energierenovaties

Groen stelt de Renovatiebon voor: een systeem van prefinanciering waarmee we de gezinnen die het financieel zelf niet aankunnen vooraf de middelen geven om die investeringen te kunnen doen.

Als we onze Vlaamse woningen tegen 2050 klimaatneutraal willen krijgen, moeten we elk jaar 95.000 woningen renoveren tot label A, momenteel halen we amper 2.700 van dergelijke renovaties per jaar. Dat bleek uit de studie van Climact die Bond Beter Leefmilieu daarover gisteren voorstelde.

Dat is belangrijk omdat energiezuinige woningen, naast onafhankelijkheid van foute regimes, niet alleen zorgen voor lagere energiefacturen, ze zijn ook gezonder, stoten minder CO2 uit en bovendien zou de hele operatie 35.000 extra jobs in de bouw kunnen opleveren.

Maar als je weet dat ruim een half miljoen Vlaamse woningeigenaren niet de middelen heeft om zelf die energierenovatie te financieren en dat 400.000 gezinnen wonen in een woning met label E of F, dan is het duidelijk dat de Vlaamse regering hoogdringend een turbo op die energierenovaties moet zetten.

Groen stelt daarom de Renovatiebon voor: een systeem van prefinanciering waarmee we de gezinnen die het financieel zelf niet aankunnen vooraf de middelen geven om die investeringen te kunnen doen. We voeren ook de samenwerking tussen Energiehuizen, OCMW's en andere kenniscentra op zodat iedereen de juiste begeleiding kan krijgen in dit proces. En ten slotte moet Vlaanderen zelf het goede voorbeeld geven door te zorgen dat de sociale woningen die ze zelf beheert, versneld naar label A worden gerenoveerd. Eén sociale woning op vijf heeft momenteel het slechtste energielabel, dat moet dringend aangepakt worden.