Handmaid's Tale in Brussel: "Vrouwenrechten staan onder druk door extreemrechts"

12 Mei 2024

Handmaid's Tale in Brussel:

Nadia Naji: "Vrouwen mogen zelf bepalen wie ze zijn, wat ze dragen en van wie ze houden. Tijd om op te staan."

Opvallende actie van Groen. 40 vrouwen, waaronder Groen-covoorzitster Nadia Naji en heel wat kandidaten en mandatarissen, gingen gekleed in rode gewaden en met een witte kap op het hoofd, bekend van de serie 'The Handmaid's Tale'. Zo vragen ze aandacht voor vrouwenrechten, want die staan volgens hen onder druk deze verkiezingen. Nadia Naji: "Overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan vrouwenrechten erop achteruit. Als het van hen afhangt ben je niet langer baas over eigen buik of eigen hoofd. Groen staat op voor de rechten van vrouwen."

Klik hier om de video te bekijken op Instagram

In de dystopische serie The Handmaid's Tale worden de reproductierechten en de vrijheid van vrouwen onderdrukt door een totalitair regime. Vergezocht? Niet zo. Naji: "Het kan snel gaan. Als vrijheden in het gedrang komen, zijn vrouwenrechten vaak het eerste dat in het vizier komt. In sommige staten van de Verenigde Staten bestaat het recht op abortus niet meer. Wie had dat gedacht? Dat is de realiteit."

De opkomst van extreemrechts is volgens de groenen slecht nieuws voor vrouwenrechten. Naji: "Vlaams Belang beweert graag voor de vrouw op te komen, maar als het erop aankomt willen ze het recht op abortus inperken. Hun ideaalbeeld is dat van een heterogezin met vrouw aan de haard. Extreemrechts wil je afpakken wat je dierbaar is. In Italië schrappen ze je als niet-biologische lesbische moeder van de geboorteakte van je kind. Dat is extreemrechts beleid in de praktijk."

Volgens de groenen is het tijd om actief op te komen voor vrouwenrechten en gelijke kansen. Naji klinkt strijdvaardig: "Vrouwen mogen zelf bepalen wie ze zijn, wat ze dragen en van wie ze houden. Tijd om op te staan. Vóór vrijheid, vóór gelijke rechten en tégen discriminatie. Enkel met Groen gelijke kansen voor iedereen."