Europees Parlement maakt vuist tegen fast fashion

01 Juni 2023

Europees Parlement maakt vuist tegen fast fashion

"Fast fashion heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons. Het bedrijfsmodel is eenvoudig: grote ketens als Primark of H&M verkopen kleding aan dumpingprijzen en vervangen hun aanbod elke anderhalve maand. Nieuwe kleding is de norm, oude kleding een wegwerpproduct. De échte slachtoffers van dit verhaal zijn de textielwerkers die werken aan minimumlonen in ongezonde werkomstandigheden en het milieu, met enorme CO2-uitstoot, plasticsoup en vervuiling van grond en water als resultaat. De EU-textielstrategie moet hier wat aan doen."

Het Europees Parlement roept op om een eind te maken aan fast fashion en over te schakelen op circulaire mode. Het verwelkomt daarmee de nieuwe textielstrategie van de Europese Commissie, maar vraagt ook om concrete maatregelen rond klimaat, overconsumptie en arbeidsrechten. Dat de mode-industrie een gigantische impact op milieu en klimaat heeft is geen geheim, maar ook arbeidsrechten worden zwaar geschonden. Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu is tevreden met deze eerste stap: "Fast fashion heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons. Het bedrijfsmodel is eenvoudig: grote ketens als Primark of H&M verkopen kleding aan dumpingprijzen en vervangen hun aanbod elke anderhalve maand. Nieuwe kleding is de norm, oude kleding een wegwerpproduct. De échte slachtoffers van dit verhaal zijn de textielwerkers die werken aan minimumlonen in ongezonde werkomstandigheden en het milieu, met enorme CO2-uitstoot, plasticsoup en vervuiling van grond en water als resultaat. De EU-textielstrategie moet hier wat aan doen."

Verbod op vernietigen onverkochte goederen

Om verspilling van onverkochte kledingstukken en schoenen te voorkomen, eist het parlement een verbod op het vernietigen van onverkochte stuks. Matthieu: "Een verbod helpt om de afvalberg flink te verkleinen. Het is een schande dat de industrie aan zo'n hoog tempo kleren produceert en dan massaal kledingstukken en schoenen vernietigt. Textiel heeft, na voeding, wonen en vervoer, de grootste impact op ons klimaat en ons milieu. Onverkochte spullen belanden in de verbrandingsoven of op stortplaatsen, daar moet onmiddellijk een einde aan komen. De lidstaten willen een overgangsperiode van vier jaar voor middelgrote bedrijven van maximum 250 werknemers, maar dat is veel te lang. Ongebruikte schoenen of kledij gewoon verbranden of storten is absurd, dat moet nu stoppen."

Ban op schadelijke chemicaliën

Het PFAS-schandaal is één van de grootste milieuschandalen van ons land de afgelopen decennia, met grote risico's voor de gezondheid van mensen en ons leefmilieu. Ook de textielsector gaat volgens Matthieu niet vrijuit: "De groenen in het Europees Parlement eisen strenge regulering van PFAS in de textielsector. Ook willen we duidelijke doelstellingen én concrete maatregelen die het gebruik en vrijkomen van microplastics zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast is er een ban nodig op gebruik van schadelijke chemicaliën. Die zijn gevaarlijk voor textielarbeiders, maar ook consumenten en het leefmilieu lopen gevaar. Als modeliefhebber ben ik overtuigd van deze weg vooruit."

Circulariteit

Het parlement roept op om maatregelen te nemen die een circulair textielmodel stimuleren: afvalpreventie, hergebruik en inzameling van textiel krijgen de focus. Matthieu: "We moeten het stuur omgooien om overproductie, vervuiling en sociale wantoestanden aan te pakken. Dit rapport stelt duidelijk dat duurzame mode de toekomst is: we hebben een circulaire aanpak nodig, met oog voor sociale economie en strenge klimaat-en milieustandaarden."

Hoe gaan we samen naar een circulaire economie?