'Laat zwemmen in open natuur toe net zoals in Nederland'

10 Juli 2022

'Laat zwemmen in open natuur toe net zoals in Nederland'

'Vandaag mag je in Vlaanderen bijna nergens zwemmen. Alleen waar het expliciet aangegeven is, mag je verkoeling zoeken. Wij willen die logica omdraaien en zwemmen overal toe laten, tenzij anders aangegeven.' (Mieke Schauvliege)

Laat zwemmen overal toe, tenzij anders aangegeven: daar pleit Groen-parlementslid Mieke Schauvliege voor naar aanleiding van de Big Jump vandaag. Dan springen naar jaarlijkse gewoonte duizenden Vlamingen in het water om meer open zwemplekken te eisen. 'Vandaag mag je in Vlaanderen bijna nergens zwemmen. Alleen waar het expliciet aangegeven is, mag je verkoeling zoeken. Wij willen die logica omdraaien en zwemmen overal toe laten, tenzij anders aangegeven. Dat is vandaag ook al zo in Nederland, waar je 7 keer meer zwemplekken vindt dan in Vlaanderen', klinkt het bij Schauvliege die er bij de regering Jambon op aandringt om de wetgeving aan te passen.

Hittegolven zijn al lang geen uitzondering meer. Ook komende week belooft het heet te worden. Wanneer de temperaturen stijgen, zoeken tal van Vlamingen verkoeling op. In Vlaanderen vindt lang niet iedereen een open zwemplek vlak bij huis, hoewel er waterlopen en kanalen in overvloed zijn. Daar moet meer in gezwommen kunnen worden, vindt Schauvliege. 'Zwemmen is nu quasi overal verboden, maar op hete dagen wordt dat verbod massaal genegeerd. Het is veel zinvoller om zwemmen overal toe te laten en het alleen te verbieden daar waar het onveilig is. In Nederland werkt dat perfect: als er een verbod geldt, dan wordt dat ter harte genomen', legt Schauvliege uit.

Ze gaat verder: 'Bovendien doen de Nederlanders veel meer zwemervaring op doordat er veel meer mogelijkheden zijn om te zwemmen. De combinatie van die dingen zorgt ervoor dat hoewel er in Nederlands meer dan 700 zwemplekken zijn, 7 keer meer dan in Vlaanderen, ze minder zwemdoden hebben. Het is dus hoog tijd dat de regering Jambon haar beleid bijstelt en het voorbeeld van onze noorderburen volgt.'

Verkoeling voor iedereen
Op hete dagen is het koppen lopen aan kust en in recreatiedomeinen. Wie het kan betalen, vermijdt de drukte en kiest voor een eigen zwembad achter in de tuin. In 2015 werden er 2050 nieuwe privézwembaden aangelegd. En in 2022 zal dat oplopen tot 5225, een verdubbeling. Maar zwemmen mag niet iets voor de lucky few zijn die er het geld voor hebben, hekelt Schauvliege. 'Steeds meer Vlamingen wonen in een appartement, vaak zonder eigen tuintje of terras. Met meer open zwemplekken kan de regering Jambon ervoor zorgen dat iedereen, ook wie geen eigen buitenruimte heeft, verkoeling kan opzoeken op hete dagen', besluit Schauvliege.