Lerarentekort: aanstelling leraar-specialist draait uit op sisser
18 Februari 2025

"Het beleid van N-VA op onderwijs is een aaneenschakeling van losse flodders. Veel schieten, maar weinig raak: dat bewijzen deze cijfers opnieuw."
Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Kim Buyst opvroeg bij minister Demir. Er werd 20 keer meer budget voorzien voor de aanstelling van leraar-specialisten dan uiteindelijk werd uitgegeven. "Het beleid van N-VA op onderwijs is een aaneenschakeling van losse flodders. Veel schieten, maar weinig raak: dat bewijzen deze cijfers opnieuw", aldus Buyst.
De leraar-specialist was een ideetje van de vorige N-VA-minister van Onderwijs, Ben Weyts. In een poging het lerarenberoep aantrekkelijker te maken, lanceerde hij de leraar-specialist. Dat is een statuut dat een leerkracht kan krijgen op basis van ervaring, kunde, of opleiding. In ruil voor de expertise die de leerkracht levert, krijgt de leraar 8 procent meer loon. Die leerkracht kan dan ingeschakeld worden voor specifieke opdrachten als coach voor startende leraren, uitdieping vakdidactiek, gelijke onderwijskansen, etc.
"Het beleid van N-VA op Onderwijs is een aaneenschakeling van losse flodders. Of het nu gaat over fors communiceren over detacheringen of over specialist-leraren: het levert misschien een keer communicatie op, maar sterk doortastend beleid dat inzet op het aantrekkelijker maken van de job ontbreekt", hekelt Kim Buyst.
Dat de maatregel sterk onderpresteert is op te maken uit de cijfers. Vorig schooljaar kregen in het basisonderwijs 148 leraren het mandaat leraar-specialist en in het secundair 272 leraren. Daarmee is slechts een twintigste van het voorziene budget aangesneden. Buyst: "Geïsoleerde maatregelen hier en daar zijn niet voldoende en werken duidelijk ook niet, dat tonen deze cijfers aan."
"Er is nood aan een overkoepelende aanpak die de job van leraar opnieuw aantrekkelijker maakt, maar zo ver geraken de N-VA-ministers niet. Ook in de beleidsnota van de huidige minister is er op dat vlak geen beterschap."
Buyst besluit: "Ons onderwijs en onze leerkrachten verdienen meer dan ingeschakeld te worden in een proeftuin van ideetjes. We weten wat er moet gebeuren. Maak de job van leerkracht aantrekkelijker door starters beter te ondersteunen en door de waardering voor leerkrachten te verhogen tijdens hun hele carrière. Daar is een serieus, allesomvattend plan voor nodig. Dat is communicatief misschien minder interessant, maar het zal wél het verschil maken voor onze leerkrachten."