Nadia Naji (Groen) roept Regering Jambon op om armoede op school aan te pakken: “stop met het probleem te negeren”

02 Mei 2023

Nadia Naji (Groen) roept Regering Jambon op om armoede op school aan te pakken: “stop met het probleem te negeren”

Elk kind verdient een gelijke start en het onderwijs is de uitgelezen plaats om die aan kinderen te geven, ongeacht het inkomen of de financiële draagkracht van hun ouders.

Het aantal onbetaalde schoolfacturen stijgt jaar na jaar, blijkt uit cijfers in De Standaard vandaag.

Groen covoorzitster Nadia Naji: “De alarmsignalen gaan nog maar eens af. Elk kind verdient een gelijke start, maar in realiteit zien we kinderen zonder boeken of met een lege maag in de klas. Tijd dat de Regering Jambon wakker schiet en van gelijke kansen een prioriteit maakt.”

Groen stelt op haar congres Code Groen (13 mei) voor om armoedebewustzijn te integreren in lerarenopleidingen en scholen te ondersteunen in de aanpak. Een financieel beleid zonder gevolgen voor de leerling, een warme maaltijd voor elk kind en een maximumfactuur in het secundair onderwijs zijn enkel voorstellen die Groen formuleert.

“Armoede werpt hoge drempels op voor leerlingen en ouders. Een school kan armoede niet structureel oplossen, maar wel zo goed mogelijk opvangen. Maar het is aan de overheid om scholen, zorgteams en ouders te ondersteunen in de aanpak en de structurele oplossingen”, besluit Naij.

“Een maximumfactuur is voor ons een no brainer. Want elk kind verdient een gelijke start en het onderwijs is de uitgelezen plaats om die aan kinderen te geven, ongeacht het inkomen of de financiële draagkracht van hun ouders.”

Lees wat Groen wil doen tegen armoede