Kansarmoede

Kansarmoede

Vijftien procent van de Belgen is arm en nog veel meer mensen lopen risico op armoede. Voor een welvarend land als België is dat onaanvaardbaar. We trekken alle uitkeringen onder de armoedegrens op en kennen sociale rechten automatisch toe. Armoede is echter verbonden met zo veel meer beleidsdomeinen. Daarom introduceren we een armoedetoets voor alle beleidsbeslissingen. Zo voorkomen we dat nieuwe regels mensen in armoede doen belanden.

Lees meer

Nieuws

 Vivaldi zet belangrijke stappen bij optrekken uitkeringen naar armoedegrens
13 September 2023 armoede
Vivaldi zet belangrijke stappen bij optrekken uitkeringen naar armoedegrens
Te weinig ambitie voor natuur en klimaat in State of the Union
13 September 2023 armoede klimaat Europa
Te weinig ambitie voor natuur en klimaat in State of the Union
Dit jaar wordt cruciaal voor eerlijk klimaatbeleid
01 September 2023 armoede klimaat energie wonen gezondheid
Dit jaar wordt cruciaal voor eerlijk klimaatbeleid

Kansarmoede: ons standpunt

Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan en dus ook voldoende financiële middelen. Een minimumloon voor wie werkt, welvaartsvaste uitkeringen boven de armoedegrens en inkomensgerelateerde kinderbijslagen zijn dan ook de onmisbare eerste stap in de strijd tegen armoede.

Veel mensen weten echter niet op welke uitkeringen en toeslagen ze recht hebben. Daarom kennen we sociale rechten automatisch toe en schakelen we rechtenverkenners in die op zoek gaan naar mensen die te weinig beschermd zijn.

Minstens even belangrijk is werk maken van eerlijke fiscaliteit. Onze belastingen worden jaar na jaar minder efficiënt en minder rechtvaardig. Dat vergroot de kloof tussen rijk en arm steeds meer. Groen verschuift de lasten van arbeid naar grote vermogens en milieu.

Ook de wortels van armoede pakken we aan. Armoede bestrijd je met een goede basisopleiding voor alle kinderen, met kwaliteitsvolle en energiezuinige woningen, met laagdrempelige toegang tot gezondheidszorg, met degelijke schuldpreventie en -bemiddeling ... Wij bekijken alle dimensies van armoede. We introduceren een armoedetoets voor alle beleidsbeslissingen. Zo wordt de regering verplicht om haar beleid systematisch te evalueren en nauwgezet de impact op armoede op te volgen.

Tot slot blijft werk de beste dam tegen armoede. Wij willen een gepaste job voor iedereen, met bijzondere aandacht voor de meest kansarme groepen zoals nieuwkomers, eenoudergezinnen en kortgeschoolden. Zij hebben namelijk een groter risico op armoede, als gevolg van ongelijke kansen. Armoede aanpakken is dus ook discriminatie bestrijden.

 

Petitie

69%
Maak menstruatieproducten gratis op school.
Teken onze petitie

School missen omdat je geen tampon of maandverband kan kopen? Menstruatiearmoede is een ernstig probleem. Nochtans kunnen scholen menstruatieproducten gratis aanbieden. 

Teken vandaag nog onze petitie en oefen mee druk uit op de Vlaamse regering. Met hun akkoord kunnen we in alle scholen menstruatieproducten gratis aanbieden.

Blijf op de hoogte