"Plan van Vlaamse regering haalt gezinnen niet uit armoede"

17 Oktober 2024

We moeten het kindergeld optrekken voor gezinnen die moeilijk rondkomen en voor kinderen van alleenstaande ouders

Vandaag groeit in Vlaanderen nog altijd 1 kind op 8 op in kansarmoede, dat zijn 2 à 3 leerlingen in élke klas. "De plannen van de nieuwe Vlaamse regering bieden daar geen antwoord op", zegt Groen-voorzitster Nadia Naji, die daarom zelf een voorstel indient. "De regering moet de kinderbijslag beter inzetten in de strijd tegen armoede." 

"Met het Groeipakket heeft de nieuwe Vlaamse regering een bijzonder effectief instrument om gezinnen in armoede fundamenteel te helpen", zegt Naji. "Helaas heeft ze nagelaten om die hefboom te gebruiken." De regering klopt zich op de borst dat ze de kinderbijslag heeft gekoppeld aan de gezondheidsindex. "Op zich goed nieuws, maar van de broodnodige hervorming is niets in huis gekomen. Ik hoop dat dit niet betekent dat we nog eens vijf jaar moeten wachten tot de gezinsarmoede echt wordt aangepakt?"

Groen stelt al jaren voor om het kindergeld op te trekken voor gezinnen die moeilijk rondkomen en voor kinderen van alleenstaande ouders. "Een op vier alleenstaande mama’s haalt amper het einde van de maand", zegt Naji. Kinderbijslag moet beter herverdeeld worden en dat bereik je niet door een indexering." Eenoudergezinnen lopen een groter risico op armoede. In Wallonië en Brussel is daarom specifieke ondersteuning voorzien voor alleenstaande ouders. In Vlaanderen bestaat zo'n toeslag niet, waardoor alleenstaande ouders in Vlaanderen minder kinderbijslag krijgen dan elders in het land.

Blijf op de hoogte van wat Groen doet tegen ongelijkheid

Dat de Vlaamse regering de sociale toeslagen niet aanpast, verbaast des te meer omdat Vooruit, de partij van nieuwe minister van Armoedebestrijding Caroline Gennez, in de vorige legislatuur samen met Groen voorstelde om dat wel te doen. Het is ook niet alleen Groen of het Netwerk tegen Armoede die hamert op een hervorming. Het blijkt ook uit een recente analyse van de Vlaamse werkgevers en werknemers (SERV). In het rapport stelt de SERV vast dat de sociale toeslagen op dit moment onvoldoende zijn om bepaalde gezinnen met een beperkt inkomen goed te ondersteunen.

"De Vlaamse regering denkt dat ze de armoede zal verminderen door financiële sancties", zegt Naji. "Wie geen Nederlands leert, dreigt de schoolbonus te verliezen of te moeten afstaan aan de school. De hefboom die de mensen normaal kan helpen om te emanciperen wordt zo een stok om hen mee te straffen. Door mensen geld af te nemen zullen ze niet beter Nederlands gaan leren. Integendeel, sancties werken contraproductief: wetenschappelijk onderzoek bewijst al decennialang dat kwetsbare gezinnen beter geholpen worden door hun materiële zorgen te verlichten dan door de druk op hen te verhogen."

Groen vraagt in een resolutie aan de Vlaamse regering om de sociale toeslag in het groeipakket te verhogen naarmate het gezinsinkomen lager is, extra steun te geven aan eenoudergezinnen, en de sociale toeslag gelijk te maken aan de minimale kosten van een kind om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.