Belastingen

Scholen, ziekenhuizen, wegen, sociale zekerheid: elke dag dragen we ons steentje bij om de publieke voorzieningen te financieren. Die belastingen zijn nodig, maar zitten vaak vreemd in elkaar. Zo zijn onze lasten op arbeid bij de hoogste ter wereld, terwijl rijkdom de dans ontspringt. Groen verschuift de belastingen richting de grote vermogens. In één beweging vereenvoudigen we de belastingen en pakken we fiscale fraude aan.

De torenhoge belasting op arbeid is een serieuze handicap voor duurzame jobcreatie. Daarom verlagen we de lasten op arbeid door een eerlijkere bijdrage te vragen van de grote vermogens. Met onze vermogensrendementsheffing sparen we de middenklasse: enkel wie een nettovermogen heeft van meer dan 1 miljoen euro, wordt belast. Bovendien is de heffing progressief: hoe meer je bezit, hoe meer je procentueel bijdraagt.

Daarnaast maken we werk van milieufiscaliteit waarbij de vervuiler betaalt. Vandaag wordt vervuiling in ons land zelfs gesubsidieerd. Dat kan niet langer: door de lasten te verschuiven naar vervuiling, stimuleren we een duurzame economie die zorgzamer omspringt met grondstoffen en energie. Nederland en Denemarken deden ons het al voor, en met succes.

Natuurlijk werkt het belastingsysteem enkel als iedereen volgens de regels speelt. Elk jaar loopt ons land meer dan 20 miljard euro mis door fiscale fraude. Groen pakt belastingontduiking hard aan en zet transparantie centraal. We beteugelen het gebruik van belastingparadijzen. Zo vermijden we dat rijkdom verborgen wordt en multinationals met winsten schuiven om slechts een fractie te betalen van de wat gewone burgers en lokale ondernemers bijdragen. We verhogen de pakkans en de strafmaat voor fiscale fraude.

Tot slot maken we de belastingen eenvoudiger door het aantal uitzonderingen en vrijstellingen aan te pakken. Immers, hoe complexer het systeem, hoe meer optimalisaties en achterpoortjes er mogelijk zijn. We vereenvoudigen op verschillende domeinen: minder uitzonderingen in de BTW, een afbouw van de achterpoortjes in de schenk- en erfbelasting op korte termijn en een harmonisering in de vermogensfiscaliteit.

Petitie
84%
Lees de petitie ›

Stop belastingsparadijzen

Paradise Papers, Panama Papers, LuxLeaks, Swissleaks – het is genoeg geweest.

De internationale elite en de multinationals doen aan georganiseerde belastingsontwijking met dank aan de Belgische overheid. Terwijl jij en ik braaf onze belastingen betalen, gebruiken de hyperrijken en multinationals fiscale spitstechnologie om belastingen te ontwijken. Dit moet stoppen.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK