Belastingen

Je belastingbrief invullen voelt soms als meedoen met een loterij. Krijg je geld terug? Moet je bijbetalen? En wat gebeurt er met je geld? Dat kan anders. De hervorming van Groen verschuift, vereenvoudigt en verwit de belastingen. De lasten op arbeid verlagen we door ze te verschuiven richting vervuiling en grote vermogens. Zo wordt arbeid een stuk goedkoper, krijgen werknemers meer loon en creëren we heel wat nieuwe jobs.

De belastingdruk op arbeid is torenhoog in ons land. Dat is een serieuze handicap voor duurzame jobcreatie. Daarom verlagen we de belastingen op arbeid en verschuiven we ze.

  • Ten eerste naar grote vermogens, want zij ontlopen nu te vaak hun eerlijke bijdrage. Onze economie krijgt zo meer ademruimte en er komen heel wat jobs bij.
  • Ten tweede creëren we groene fiscaliteit. Het stimuleert ons om zorgzamer om te springen met grondstoffen en energie. Dat is goed voor het klimaat en de economie, die meer draait op jobs en minder op grondstoffen.

De belastingen kunnen ook een pak eenvoudiger. Met ingewikkelde regels en tal van uitzonderingen geven we vrij spel aan belastingontwijking. Dat kan niet langer. We maken werk van heldere en eenvoudige regels en leggen in klare taal uit waarom mensen wat bijdragen. Elke belasting wordt eenvoudig te berekenen, kent zo weinig mogelijk uitzonderingen en heeft een duidelijk doel. De fiscale achterpoortjes gaan onherroepelijk op slot.

Tot slot verwitten we de belastingen. Fiscale fraude is een flagrante inbreuk op onze wetten en benadeelt de hele samenleving. Willen we fiscale misdrijven daadkrachtig aanpakken, dan hebben we een hoge pakkans, een voldoende hoge strafmaat en een volledige strafuitvoering nodig. We werken met eenvoudig controleerbare methodes en investeren in een doeltreffend justitiesysteem.

Petitie
83%
Lees de petitie ›

Stop belastingsparadijzen

Paradise Papers, Panama Papers, LuxLeaks, Swissleaks – het is genoeg geweest.

De internationale elite en de multinationals doen aan georganiseerde belastingsontwijking met dank aan de Belgische overheid. Terwijl jij en ik braaf onze belastingen betalen, gebruiken de hyperrijken en multinationals fiscale spitstechnologie om belastingen te ontwijken. Dit moet stoppen.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK