'Betonstop mag geen beloning voor speculanten zijn'

10 Februari 2022

'Betonstop mag geen beloning voor speculanten zijn'

'Het doel van de betonstop is onze open ruimte vrijwaren en beschermen. Nu dreigt het eerder de inzet te worden van een spel van kopen en verkopen' (Mieke Schauvliege)

'Het doel van de betonstop is onze open ruimte vrijwaren en beschermen. Nu dreigt het eerder de inzet te worden van een spel van kopen en verkopen.' Dat reageert Groen-parlementslid Mieke Schauvliege na de voorzet van minister Bart Somers om de betonstop te financieren. In zijn voorstel wil de minister eigenaars vergoeden voor de huidige marktwaarde van hun grond, ook al werd die bijvoorbeeld jaren terug aan een veel lagere prijs aangekocht. Bovendien geldt het voorstel van de minister slechts voor de helft van slechtgelegen bouwgronden in Vlaanderen.

Schauvliege vindt het goed dat de minister het dossier van de betonstop opnieuw in gang probeert te krijgen, maar het echte doel wordt uit het oog verloren. 'Het doel van de betonstop is onze open ruimte vrijwaren en beschermen. Nu dreigt het eerder de inzet te worden van een spel van kopen en verkopen.'

Het Groen-parlementslid stipt daarnaast aan dat de kostprijs van 2,7 miljard niet waarheidsgetrouw is. Naast het feit dat een heel deel gronden uit de oefening geweerd werden, wordt een groot stuk van de factuur doorgesluisd naar lokale besturen. 'We kunnen niet aanvaarden dat lokale besturen moeten opdraaien voor het slechte beleid van de Vlaamse regering de voorbije jaren,' besluit Schauvliege.

Waar blijft die betonstop?