Groen wil defensiebudget niet verder verhogen: 'Er zijn andere prioriteiten'

19 Mei 2022

Groen wil defensiebudget niet verder verhogen: 'Er zijn andere prioriteiten'

'Defensie snakte naar investeringen en die hebben we gesteund. Het budget op dit moment zomaar verder optrekken, zonder doordacht plan of zonder afweging ten opzichte van andere prioriteiten, daar kunnen we niet in meegaan.' (Meyrem Almaci)

De Groenen gaan niet akkoord met het voorstel van premier De Croo om het defensiebudget - na de eerder afgesproken verhoging van 1,54 procent - verder te verhogen naar 2 procent van het bbp tegen 2035. Zo klinkt het bij afscheidnemend Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Ook Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet deelt dezelfde mening. 'Defensie snakte naar investeringen en die hebben we gesteund. Het budget op dit moment zomaar verder optrekken, zonder doordacht plan of zonder afweging ten opzichte van andere prioriteiten, daar kunnen we niet in meegaan', aldus Almaci.

In februari bereikte de federale regering een akkoord over nieuwe investeringen in defensie. Na jarenlange te lage investeringen worden de middelen voor defensie verhoogd met 1,54 procent van het bruto binnenlands product, wat neerkomt op een jaarlijkse investering van 2 miljard euro. Daarmee kennen de investeringen in defensie de hoogste stijging in dertig jaar. Bij een verhoging naar 2 procent zou er 4,8 miljard euro per jaar naar defensie gaan. 'Elk extra miljard dat aan defensie gegeven zou worden, kunnen we niet meer uitgeven aan andere uitdagingen, bijvoorbeeld op sociaal vlak, op vlak van koopkracht of klimaat en energie. Nochtans zijn de uitdagingen daar gigantisch. Een verhoging voor defensie dus doorvoeren alsof het niets is, brengt de budgetten voor deze andere, voor ons essentiële domeinen in gevaar en kunnen wij dus niet zomaar aanvaarden', benadrukt Almaci.

De oorlog in Oekraïne deed heel wat landen het defensiebudget evalueren. Almaci benadrukt dat Vivaldi op dat vlak ook haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Verdere verhogingen moeten echter afgewogen worden tegen de gevolgen op korte en lange termijn. 'Nu halsoverkop beslissen om het budget te verhogen naar twee procent dat zorgt voor geen enkel effect met betrekking tot de situatie in Oekraïne vandaag, omdat de verhoging pas tegen 2035 doorgevoerd zou worden. Defensie heeft haar investering gekregen, nu moeten we eerst naar de andere prioriteiten kijken', besluit Almaci.

Ontdek ons standpunt over defensie