Dieren in de Grondwet dankzij Groen en Ecolo - “Belangrijke eerste stap voor dierenwelzijn”

24 November 2023

Dieren in de Grondwet dankzij Groen en Ecolo - “Belangrijke eerste stap voor dierenwelzijn”

"Dierenwelzijn is voor mij heel belangrijk en daarom ben ik blij met deze eerste stap om dieren beter te beschermen." - Fourat Ben Chikha

Op vrijdag 24 november stemde de Senaat voor het voorstel om dieren in de Grondwet op te nemen. Op dit moment worden dieren daarin niet vermeld. Door dit gebrek aan Grondwettelijke wetgeving staat de deur open voor misbruik en uitbuiting. “Dierenwelzijn is voor mij heel belangrijk en daarom ben ik blij met deze eerste stap om dieren beter te beschermen”, aldus Fourat Ben Chikha, senator en fractieleider voor Groen.

Ben Chikha diende twee jaar geleden een voorstel in dat dieren wil opnemen in de Grondwet als ‘wezens met gevoel’. Ben Chikha: “86% van de Belgen wil dat we dieren wettelijk beschermen, en met deze historische grondwetswijziging doen we net dat: dieren zijn kwetsbaar, voelen pijn en hebben een bewustzijn. Wij beschermen hen door ze op te nemen in de Grondwet.”

De partij Groen benadrukt dat het om een eerste belangrijke stap gaat, maar het voor hen ook verder mocht gaan. “De Grondwet aanpassen is niet eenvoudig en een lang proces. We zijn heel blij dat we er nu dieren in hebben kunnen opnemen, maar daarmee is voor ons de kous niet af”, zegt Ben Chikha. “De groene strijd voor meer dierenwelzijn gaat door. Wij willen dat het nog verder gaat: alle toekomstige wetgeving zou moeten afgetoetst worden aan de Grondwet, zodat de Grondwettelijke bescherming voor dieren altijd geldt.”

De senaat stemde overweldigend voor het voorstel dat vandaag werd voorgelegd door de groene, socialistische en liberale partijen in de Senaat.

Ontdek ons standpunt over dierenwelzijn