Domme digitale meters houden facturen onrechtvaardig hoog. 'Regering Jambon moet ingrijpen'
27 Oktober 2022
Betalen voor wat je verbruikt, dat is logisch. Maar te veel betalen, omdat energieleveranciers zich bij de facturatie baseren op je geschat maandelijks verbruik in plaats van je reëel verbruik, dat is onrechtvaardig.
Door de crisis proberen de Vlamingen massaal energie te besparen. Maar het effect van die inspanningen vertaalt zich niet volledig in de facturatie. Dat komt doordat de digitale gasmeters niet ten volle benut worden. 'Betalen voor wat je verbruikt, dat is logisch. Maar te veel betalen, omdat energieleveranciers zich bij de facturatie baseren op je geschat maandelijks verbruik in plaats van je reëel verbruik, dat is onrechtvaardig. Slimme digitale meters zijn hiervoor de oplossing, maar Fluvius sleept met de voeten om de doorstroming van het actuele verbruik op punt te krijgen. Tegelijk heeft 70 procent van de Vlaamse huishoudens zelfs nog geen digitale meter. De regering Jambon moet dit oplossen, want op deze manier houdt ze de facturen onnodig te hoog en laat ze mogelijk bijna één miljoen Vlaamse huishoudens onterecht te veel betalen', hekelt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.
Eén keer per jaar noteert netbeheerder Fluvius je meterstand en geeft die door aan je energieleverancier. Zo weet je energieleverancier exact wat je verbruik is op een jaar tijd. Heb je een analoge meter, dan is die jaarlijkse meterstand de enige informatie waarover de leverancier bezit. Met een digitale meter beschikt de netbeheerder over veel actuelere info: maandelijks kan hij je reëel verbruik registreren. Of dat zou hij toch moeten kunnen in theorie. De praktijk loopt hopeloos achter. 'Hoewel het in theorie mogelijk is dat Fluvius je maandelijks verbruik exact vaststelt, stroomt die informatie vandaag niet door. Of je dus een digitale meter hebt of een analoge, in beide gevallen baseren energieleveranciers zich nog altijd op de jaarlijkse meterstand die ze van de netbeheerder Fluvius ontvangen om je facturen op te maken', legt Vaneeckhout uit.
Dat kan grote gevolgen hebben voor de facturatie van klanten die een variabel energietarief hebben, wat het geval is voor ongeveer 50 procent van de Vlaamse huishoudens en dat cijfer stijgt elke dag. De gasprijs gaat voortdurend op en neer en kan in juli veel goedkoper zijn dan in december. In een poging in te schatten hoeveel energie je verbruikte in elke maand, werken energieleveranciers met zogenaamde lastprofielen. Dat is een verdeelsleutel die rekening houdt met je vermoedelijk verbruik per maand. Om die verdeelsleutel te bepalen, baseren leveranciers zich op meterstanden uit het verleden. Uit die info weten ze dat een gemiddeld gezin in de koudste wintermaanden van het jaar - december, januari, februari - vijftig procent van de jaarlijkse hoeveelheid aardgas verbruikt.
De Groen-covoorzitter legt uit dat het in alle scenario's zinvol is om te besparen op gasverbruik. Een lager jaarverbruik zorgt in alle gevallen voor een daling van de factuur. Ook collectief is er een effect: als de algemene vraag daalt, daalt ook de prijs. Tegelijk vindt Vaneeckhout het onrechtvaardig dat de inspanningen niet ten volle beloond worden. 'Wie inspanningen doet om energie te besparen in de koude wintermaanden, wanneer de prijzen hoger zijn, wordt daar niet volledig voor beloond. Zelfs wie de gaskraan in de koude wintermaanden volledig dichtdraait, zal tóch nog vijftig procent van zijn jaarlijks gasverbruik moeten betalen aan de hoge winterprijzen. Dat is volstrekt onaanvaardbaar en onrechtvaardig.' Hij gaat verder: 'Doordat de info van de digitale meters niet doorstroomt, betaalt een groot deel van de Vlamingen onterecht honderden euro's te veel. De regering Jambon moet ervoor zorgen dat Fluvius en de energieleveranciers deze absurditeiten nú aanpakken', onderstreept Vaneeckhout.
De Groen-covoorzitter dringt aan op een snelle uitrol van de digitale meters én de bijhorende datadoorstroming. In tussentijd moet de regering Jambon het mogelijk maken dat wie dat wil ook tussentijdse meterstanden gratis kan doorgeven aan Fluvius en de energieleveranciers, zodat de verdeelsleutel gebaseerd kan worden op het sterk verminderde verbruik dit jaar, en niet op het verbruik van vorige jaren