Groen vraagt doorlichting van hervorming openbaar vervoer door Rekenhof

12 Juli 2022

Groen vraagt doorlichting van hervorming openbaar vervoer door Rekenhof

De beloofde hervorming van het openbaar vervoer staat zo goed als nergens.' (Stijn Bex)

Sinds 2019 werkt minister Lydia Peeters aan de uitrol van ‘basisbereikbaarheid’, de grote hervorming van ons openbaar vervoer. Zo ambitieus als de plannen zijn, zo weinig schot zit er in de concrete uitwerking van die ambitie. Dat hekelt Groen-parlementslid Stijn Bex vandaag in De Morgen. 'De beloofde hervorming van het openbaar vervoer staat zo goed als nergens. In de vervoerregio’s is heel veel werk geleverd, maar op Vlaams niveau volgt het ene uitstel de andere mislukking op. Er is al heel wat geld uitgegeven, maar de Vlamingen hebben nog steeds geen beter openbaar vervoer. We dringen erop aan dat het Rekenhof dit dossier doorlicht en een analyse maakt van hoeveel geld er al verspild is en wat al dit uitstelgedrag van minister Peeters de Vlaming al heeft gekost', klinkt het bij Bex.

Intussen is ook bij de partij van minister Peeters zelf te horen dat men niet echt vertrouwen heeft in het verloop van het project basisbereikbaarheid. In het Vlaams Parlement vatte een partijgenoot van minister Peeters samen dat de administratie van de minister tot dusver vooral uitblonk in ‘onvermogen’ om de regierol inzake openbaar vervoer op te nemen. Dat minister Peeters daardoor toch een belangrijke rol moet blijven toekennen aan De Lijn en niet kan doorzetten met haar privatiseringsplannen, zoals bleek bij de voorstelling van het nieuwe openbaredienstencontract, is volgens Bex een geluk bij veel ongeluk.

Bex: 'Niets loopt in dit dossier zoals gepland. Daardoor wordt er op dit moment bijvoorbeeld geld uitgegeven voor de ontwikkeling van de Mobiliteitscentrale, terwijl die waarschijnlijk niet zal functioneren voor 2025. De cruciale overstappunten zijn in de verste verte nog niet klaar, en donderdag moest minister Peeters toegeven dat de aanbesteding van een deelwagensysteem compleet in de soep is gedraaid.

Hoog tijd dus voor een volledige doorlichting door het Rekenhof, vindt Bex, zodat de burger zicht krijgt op hoeveel belastinggeld al naar deze mislukking gegaan is. Maar ook om aanbevelingen re doen om de hervorming recht te trekken. Groen blijft immers achter de grote principes van basisbereikbaarheid staan. Maar de minister moet wel eerlijk vertellen dat een ‘big bang’ tijdens deze legislatuur er niet meer inzit. ‘Een stapsgewijze uitrol mét de nodige middelen is nu de beste weg naar beter openbaar vervoer', besluit Bex.

Lees ons standpunt over mobiliteit