Groen overhandigt zwerfvuil en eis om statiegeld aan kabinet Demir

01 Juni 2022

Groen overhandigt zwerfvuil en eis om statiegeld aan kabinet Demir

'Minister Demir, Vlaanderen is klaar voor statiegeld. Voer het nu in.'

'Minister Demir, Vlaanderen is klaar voor statiegeld. Voer het nu in.'De boodschap van de groene parlementsleden die vandaag de eis om statiegeld overhandigen aan het kabinet van minister Demir is duidelijk. Onder andere Mieke Schauvliege, Jeremie Vaneeckhout en Elisabeth Meuleman overhandigden het kabinet een aantal zakken zwerfvuil met daarbij de resolutie voor statiegeld. 'Onze natuur ligt vol met flesjes en blikjes. We hielpen minister Demir vandaag een handje en ruimden al heel wat flesjes en blikjes op. Maar als we zwerfvuil structureel willen aanpakken, dan stopt de Vlaamse regering met talmen en voert ze eindelijk statiegeld in', klinkt het.

Door statiegeld in te voeren zou de hoeveelheid zwerfvuil in onze natuur met 40 procent teruggedrongen kunnen worden. Dat tonen voorbeelden uit het buitenland aan. Voor de groenen is het hoog tijd dat ook de Vlaamse regering op de statiegeldkar springt. 'De Vlaamse regering heeft als doelstelling om tegen eind 2022 zwerfvuil te doen dalen met twintig procent ten opzichte van 2015, een doelstelling die ze zelf al afzwakte omdat ze er niet in slaagt succes te boeken. Sterker nog: de hoeveelheid zwerfvuil blijft maar toenemen. De cijfers liegen niet: het zwerfvuilbeleid van deze Vlaamse regering werkt niet. Statiegeld daarentegen werkt wél, hoog tijd dus om er werk van te maken', benadrukt Schauvliege.

Statiegeldalliantie
Terwijl de Vlaamse regering achterblijft, is de Vlaming zelf wél al gewonnen voor de invoering van statiegeld. 82 procent van de Vlamingen vindt de invoering van statiegeld een goed idee. Dat zie je ook aan de hoeveel gemeentes die al toetraden tot de statiegeldalliantie, een collectief dat aandringt op de invoering van het systeem. 'Al meer dan 200 van de 300 Vlaamse gemeentes wachten op de politieke moed van de regering Jambon om statiegeld in te voeren. Met onze actie vandaag willen we hen een extra duwtje geven', klinkt het bij de groenen.

Mei Plasticvrij
Groen voerde heel de maand lang actie rond statiegeld en plastic. De voorbije weken tourde de Plastic Express door Mechelen, Sint-Niklaas, Brussel en Leuven waar de partij telkens zelf statiegeld invoerde voor een dag. Met de actie aan het kabinet van minister Demir en de eis om statiegeld rondt de partij haar actiemaand af.