Ex-Vlaams Belang-parlementslid gerekruteerd door China: Ecolo-Groen vraagt onderzoek

15 December 2023

Ex-Vlaams Belang-parlementslid gerekruteerd door China: Ecolo-Groen vraagt onderzoek

'Onze democratie is niet te koop.' - Fractieleider Wouter De Vriendt

Uit onderzoek van Le Monde, Der Spiegel en de Financial Times blijkt dat Frank Creyelman, Vlaams Belang-politicus, door China werd gerekruteerd en betaald om verdeling te zaaien in de Belgische en Europese instellingen. “Een belangrijk Vlaams Belang-politicus laat zich voor de kar spannen van Peking. Er zit een Chinese mol in onze politiek. Een strafrechtelijk onderzoek is nodig”, reageert Ecolo-Groen fractieleider Wouter De Vriendt.

Frank Creyelman zou in het bijzonder gevraagd zijn om de erkenning van het risico van genocide op de Oeigoeren door de Kamer in juni 2021 te saboteren. Deze resolutie werd ingediend door Wouter De Vriendt en Samuel Cogolati.

"Onze democratie is niet te koop. Zowel het corrupte extreem-rechtse ex-parlementslid als de Chinese inlichtingenagent moeten worden vervolgd. Onze inlichtingendiensten moeten de Chinese inmenging en spionage een halt toeroepen, omdat het de integriteit van onze democratie ondermijnt. We moeten dit grondig analyseren, onze instellingen beschermen en vooral geen zwakte tonen tegenover dictaturen”, benadrukt De Vriendt.

Ecolo-Groen zal de Minister van Justitie vragen om volledige transparantie over de informatie waarover onze inlichtingendiensten beschikken. De groenen vragen extra inspanningen om de banden tussen extreem-rechts in België en buitenlandse totalitaire regimes te onderzoeken.