Fietspaden lopen jaren vertraging op door stroef investeringsbeleid Vlaamse regering

13 Mei 2022

Fietspaden lopen jaren vertraging op door stroef investeringsbeleid Vlaamse regering

'De plannen liggen klaar. Maar minister Peeters steekt stokken in de fietswielen.' (Stijn Bex)

Schitterende fietsprojecten staan op de helling omdat minister Lydia Peeters te weinig middelen voorziet voor het Fietsfonds. De gemeente Boechout bijvoorbeeld kreeg eerder recent de droge mededeling van de provincie Antwerpen dat er momenteel geen middelen zijn en dat ze op een wachtlijst terecht komen. 'Vorige week bleek uit een enquête nog maar eens dat de Vlamingen meer veilige fietspaden willen omdat fietsers zich onveilig voelen. De plannen liggen klaar. Maar minister Peeters steekt stokken in de fietswielen', hekelt Groen-parlementslid Stijn Bex.

Het Fietsfonds helpt gemeenten met fietspaden aanleggen. Hiervoor krijgen ze via de provincies 90 tot 100 procent subsidie van de Vlaams overheid. In 2021 werd er voor ruim 25 miljoen euro aan subsidiegerechtigde dossiers werden ingediend en uitbetaald door de provincies, maar de Vlaamse regering betaalde daarvan maar een goeie 14 miljoen terug. Onder meer de provincie Antwerpen blijft daardoor al met een tekort van 5 miljoen euro achter. Ook voor de komende jaren wil minister Peeters maximaal 3 miljoen euro per provincie toekennen.

Bex: 'Het is absurd dat de aanleg van lokale fietspaden de lange baan op worden geschoven op een moment dat er meer budget dan ooit beschikbaar is voor fietsinfrastructuur én de wil er bij de gemeentes en provincies is om fietspaden aan te leggen.'

Naast Antwerpen kampen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen met hetzelfde probleem. De provincie Oost-Vlaanderen investeerde bijna 12 miljoen in verschillende fietsprojecten in tientallen gemeenten. Maar ook hier blijven ze wachten op de terugbetaling door de Vlaamse overheid. 'Door deze vertragingen op vlak van financiering dreigen tientallen fietsprojecten uitgesteld te worden voor jaren. Terwijl een verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers nu een prioriteit zou moeten zijn voor minister Peeters', hekelt Bex.

Bang op de fiets
Recent werden nog resultaten van een nieuwe fietsenquête bekendgemaakt waaruit blijkt dat fietsers zich niet veilig voelen in het verkeer. De helft van de ouders is bang om hun kinderen naar school te laten fietsen en 60 procent van de fietsers voelt zich onveilig op kruispunten. Dat is niet onterecht. 'Het aantal fietsongevallen in Vlaanderen zit op het op één na hoogste punt van de voorbije tien jaar en in plaats van te dalen, stijgt het aantal fietsdoden. De middelen voor veilige infrastructuur, een cruciaal onderdeel voor veilig fietsverkeer, zijn er. Het is dus onbegrijpelijk dat de minister er niet voor zorgt dat die middelen vlot en snel terecht komen bij de projecten waarvoor ze bedoelt zijn', besluit Bex.

Lees ons standpunt over mobiliteit