Gaza: Groen wil internationaal onderzoek naar risico op genocide en vraagt voorlopige maatregelen in afwachting uitspraak

09 Januari 2024

Gaza: Groen wil internationaal onderzoek naar risico op genocide en vraagt voorlopige maatregelen in afwachting uitspraak

"Het is duidelijk: er zijn meer dan genoeg redenen om een onderzoek naar het risico op genocide op te starten." - Nadia Naji en Wouter De Vriendt

De partij Groen wil dat de federale regering vraagt om een onderzoek door het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag naar het risico op genocide door Israël in de Gazastrook. In afwachting van een uitspraak dringt de partij ook aan op voorlopige maatregelen.

Groen-covoorzitster Nadia Naji en fractieleider Wouter De Vriendt: "De mensenrechtensituatie in de Gazastrook is meer dan dramatisch: voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen naar Gaza worden geblokkeerd, Palestijnen worden systematisch en doelgericht verdreven uit hun huizen en officials van het Israëlische regime verwijzen naar Palestijnen als 'menselijke dieren', kondigen 'de hel' aan en zeggen 'dat ze alles zullen elimineren'. Het is duidelijk: er zijn meer dan genoeg redenen om een onderzoek naar het risico op genocide op te starten."

Covoorzitster Nadia Naji: "Mensenrechten zijn er voor iedereen en ons land heeft historisch de mensenrechten en het internationaal recht altijd verdedigd. Dat moeten we blijven doen. De federale regering moet vragen dat het Internationaal Gerechtshof zo snel mogelijk voorlopige maatregelen oplegt in afwachting van een definitieve uitspraak om verdere ernstige en onherstelbare schade en mensenleed te voorkomen." De partij wijst erop dat onder het Genocideverdrag elke verdragspartij een verplichting heeft om actie te ondernemen als er ook maar het risico op genocide bestaat en vindt het noodzakelijk dat het Internationaal Gerechtshof voorlopige maatregelen moet nemen. "Sinds 7 oktober werden meer dan 22.000 Palestijnen al gedood, waaronder 70 procent vrouwen en kinderen. Nog eens bijna 60.000 Palestijnen raakten gewond. Dit geweld moét zo snel mogelijk stoppen en de oorlogsmisdadigers moeten gestraft worden", vult De Vriendt aan.

De oproep van de partij ligt in het verlengde van het initiatief van Zuid-Afrika, dat het ICJ ook om voorlopige maatregelen heeft verzocht, waaronder een onmiddellijk staakt-het-vuren.  

Groen riep eerder al verschillende keren op tot respect voor de mensenrechten en het internationaal humanitair recht in dit conflict, een staakt-het-vuren, sancties tegen oorlogsmisdadigers van Israël én Hamas, en vrijlating van de gijzelaars.

Bekijk hier de oproep van vicepremier Petra de Sutter