'Geef scholen bijkomende steun voor energiefactuur'

04 Februari 2022

'Geef scholen bijkomende steun voor energiefactuur'

'Het is onaanvaardbaar dat scholen moeten kiezen tussen de aankoop van didactisch materiaal of een warme klas.' (Johan Danen)

De energieprijzen in scholen gaan door het dak. Dat komt enerzijds doordat de energieprijzen algemeen erg hoog liggen, maar het probleem in de scholen gaat verder dan dat. 'In 2008 zorgde de energiefactuur ook al voor heel wat problemen in de scholen. Daar is toen niet structureel naar gehandeld. Opnieuw loopt minister Weyts achter de problemen aan,' zegt Groen-parlementslid Johan Danen.

Heel wat scholen zijn energie-inefficiënt en niet goed geïsoleerd. De energie - en het geld - stroomt langs de slecht-geïsoleerde ramen en daken naar buiten. Bovendien moeten scholen vandaag - bij gebrek aan adequate ventilatiesystemen - vaak deuren en ramen openzetten om de viruscirculatie tegen te gaan. Het gevolg: torenhoge energiefacturen die scholen niet meer kunnen betalen.

'Het is onaanvaardbaar dat scholen moeten kiezen tussen de aankoop van didactisch materiaal of een warme klas. De minister moet net als in 2008 ingrijpen op korte termijn met een financiële tegemoetkoming en moet op langere termijn eindelijk werk maken van een betere isolatie van onze schoolgebouwen,' beklemtoont Danen. 'Anders blijven we dweilen met de kraan open.'

Lees hier ons standpunt over onderwijs