'54 gevaarcrèches zijn gewoon open'

24 Mei 2022

'54 gevaarcrèches zijn gewoon open'

'De Vlaamse regering laat zowel de kinderopvang als ouders en kindjes in de kou staan.' (Celia Groothedde)

Van de ongeveer 100 gesignaleerde gevaarcrèches op de 'gevaarlijst' van Kind & Gezin, zijn er 54 nog steeds open. Dat bracht Groen-politica Celia Groothedde aan het licht tijdens de vijfde hoorzitting van de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang, waarbij het college van procureurs-generaal werd gehoord. Naast de gevaarlijst van Kind & Gezin trok Groothedde zelf een lijst uit een andere Kind & Gezin-lijst van 3433 geregistreerde klachtenelementen. Zeker de helft van de 54 gevaarcrèches die nog steeds open zijn, komen ook voor op deze tweede lijst. 'Steeds weer wordt de commissie verzekerd dat initiatieven volgens het voorzorgsprincipe onmiddellijk geschorst worden als er gevaar blijkt', aldus Groothedde. 'Maar de cijfers spreken dat steeds meer tegen. De Vlaamse regering laat zowel de kinderopvang als ouders en kindjes in de kou staan.'

Op de eerste lijst staan ongeveer 100 'gevaarcrèches', waarvan er 54 nog open zijn. In 37 procent van de gevallen is zo'n gevaarcrèche op eigen initiatief gestopt. Slechts 6 procent werd door Kind en Gezin opgeheven, 3 procent geschorst en een paar initiatieven werden via het lange handhavingstraject gevolgd door Kind en Gezin. Uit een vorige zitting bleek echter dat het soms tot 2 tot 3 jaar kan duren eer het tot sluiting of schorsing gebeurt. Dat is langer dan de hele carrière dat een kindje in de opvang doorbrengt.

De tweede lijst is een lijst die Groothedde zelf trok uit een Kind & Gezin-lijst van 3433 geregistreerde klachtenelementen. Zeker 194 crèches ontvingen een klacht voor crisis of grensoverschrijdend gedrag, een zeer ernstig soort klacht. Van die 194 kwam voor 72 opvanginitiatieven minstens 1 klacht voor crisis en grensoverschrijdend gedrag binnen en daarbovenop minstens 2 andere klachten. Elke klacht kan bovendien bestaan uit meerdere klachtenelementen. Van die 72 initiatieven zijn nog 63 initiatieven open. Amper een paar crèches van de hele lijst worden door Kind en Gezin opgevolgd.

'Bij ernstige incidenten, waarbij kindjes overlijden of ernstige letsels oplopen, vind ik het heel opvallend dat er zo weinig wordt geschorst. Bovendien valt me op dat van de hele lijst maar 2% op die lijst staat voor foutief pedagogisch handelen, de omgang met kindjes dus. Steeds weer wordt er verzekerd dat goed omgaan met kindjes een bezorgdheid is.' In de inspectieverslagen die de commissie kan inkijken, gaf Groothedde vandaag in de commissie aan, is te zien dat zelfs bij inspecties mensen alleen staan met met 13, 14, zelfs 17 kindjes alleen staan en er zelfs dan niet geschorst wordt.

'Elke jonge ouder heeft al moeite om voor één baby’tje te zorgen', zegt Groothedde. 'Welke supermens kan veilig en goed een hele dag 17 baby’s en jonge peutertjes tegelijk verzorgen en ze veilig en goed begeleiden? Welk aantal kindjes per persoon is in godsnaam genoeg om crèches te sluiten of te schorsen? En wat een bovenmenselijk werd wordt er van onze overbelaste kindbegeleiders eigenlijk verwacht door de Vlaamse Regering?'

Bekijk ons plan voor betere kinderopvang