Groen wil onmiddellijk kapverbod op waardevol bos en 30% beschermde natuur tegen 2030

15 Mei 2024

Groen wil onmiddellijk kapverbod op waardevol bos en 30% beschermde natuur tegen 2030

"Het wordt tijd dat we een onmiddellijk verbod invoeren op het vernielen van oud en waardevol bos" - Jeremie Vaneeckhout en Mieke Schauvliege 

Op de markt in Aalter heeft Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout zonet met een bijl de Mona Lisa in twee gekapt. Het gaat dan wel om een vervalsing van het wereldberoemde schilderij, maar wat is hier aan de hand? Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout: "Kunst is oud en waardevol. Met deze misschien wat confronterende actie willen we voorbijgangers tonen dat oude en waardevolle dingen vernietigen compleet idioot is. Ik denk dat ze daar wel mee akkoord zullen zijn, als ze deze taferelen zien." Groen fractieleidster Mieke Schauvliege vult aan: "Want weet je wat nog oud en waardevol is en steeds opnieuw in Vlaanderen vernield wordt? Bos. Elke dag ongeveer een voetbalveld aan bos om precies te zijn, waarvan een groot deel oud en waardevol bos. Mochten we met kunst omgaan zoals met onze bossen, het zou nogal proper zijn. Het wordt tijd dat we een onmiddellijk verbod invoeren op het vernielen van oud en waardevol bos en we tegen 2030 minstens 30% van Vlaanderen echt beschermen als natuur."

Elke dag wordt bos in Vlaanderen vernietigd, waarvan een groot deel oud en waardevol. De afgelopen 5 jaar was het meer dan 1200 hectare en werden zelfs meer dan 5000 kapvergunningen uitgedeeld. Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout: "Vandaag is het verdorie makkelijker om een oud en waardevol bos te kappen, dan om er één aan te planten. Enkel met Groen in de Vlaamse regering komt er direct een verbod op het vernielen van oude en waardevolle bossen. Want die bossen zijn te waardevol voor mens en natuur."

Vooral de provincies Antwerpen (445 hectare bos en meer dan 2000 kapvergunningen) en Limburg (442 hectare bos en meer dan 1300 kapvergunningen) werden de grootste slachtoffers van de kettingzagen en kapbijlen. In Limburg verdween een bosgebied zo groot als het Munsterbos. "De hoeveelheid waardevol Vlaams bos dat onder de kettingzaag belandde is waanzinnig", zegt Schauvliege. "En dat terwijl Vlaanderen één van de meest bosarme regio's van Europa is. Na de rampzalige passage van CD&V op dit departement, zie je ook dat N-VA grote fan is van de kettingzaag."

Enkel met Groen formeel kapverbod en echte bescherming

Daarom wil Groen dat oude en waardevolle bossen niet langer vernietigd kunnen worden. Het groene verbod gaat concreet over bijvoorbeeld bossen die ingekleurd zijn als biologisch waardevol of bossen die een verbinding vormen tussen grote natuurkernen met rijke biodiversiteit. Ook eeuwenoude bossen zouden nooit gekapt mogen worden. Vaneeckhout: "Oude en waardevolle bossen zijn - net als kunst - waardevol, maar dan biologisch waardevol. Ze bezitten een schat aan biodiversiteit van planten én dieren. Enkel met een formeel vernietigingsverbod, zonder uitzonderingen, zullen ze écht beschermd zijn."

Bovendien wil de partij dat het Agentschap bevoegd voor natuur en bos (ANB) een grotere rol krijgt in de bescherming van waardevolle bossen. "Het ANB moet het mandaat krijgen om op een objectieve wijze in te schatten of een bos waardevol of niet is én indien ze negatief advies geven op een ontbossingsaanvraag, moet er een verbod komen om te kappen", zegt Schauvliege.

"De huidige regeling voor ontbossing is een kaas met gaten. Er is zogezegd een ontbossingsverbod, maar daar zitten meer uitzonderingen in dan wat anders. Zo gaat Vlaanderen nog kaler worden en laten we wat oud en waardevol is verder vernield worden. Groen gaat dat niet laten gebeuren. Enkel met Groen in de Vlaamse Regering komt er een écht verbod op het vernietigen van oud en waardevol bos en beschermen we 30% van Vlaanderen tegen 2030 als natuur."