Groen hekelt schijnoplossing Diependaele voor verschil sociale huurprijzen

17 Juli 2023

Groen hekelt schijnoplossing Diependaele voor verschil sociale huurprijzen

'Een vermindering in huurprijs voor de ene sociale huurder wordt omgezet naar een prijsverhoging voor de ander. Minister Diependaele zou beter eens zijn eigen budgetten inzetten die hij zogezegd 'niet uitgegeven krijgt' en doorspeelt aan private spelers.'

Minister Diependaele kondigde vandaag aan dat de Vlaamse regering het verschil in sociale huurprijzen wil verkleinen. Een schijningreep op kap van de meest kwetsbaren, klinkt het bij Groen-covoorzitster Nadia Naji. 'Een vermindering in huurprijs voor de ene sociale huurder wordt omgezet naar een prijsverhoging voor de ander. Minister Diependaele zou beter eens zijn eigen budgetten inzetten die hij zogezegd 'niet uitgegeven krijgt' en doorspeelt aan private spelers. In de plaats daarvan laat hij nog maar eens de meest kwetsbaren opdraaien voor zijn eigen falend beleid.' Bovendien blijven de huurprijzen, ondanks deze ingreep, nog erg ongelijk, met verschillen die oplopen enkele honderden euro's op jaarbasis. 'Minister Diependaele zet nu een goednieuwsshow op omdat hij de prijzen dichter naar elkaar toe laat groeien, maar in de feiten blijft hij de minister van Wonen die het normaal vindt dat de ene sociale huurder honderden euro's meer betaalt dan de ander', hekelt Naji die pleit voor een volledige gelijkschaling, gefinancierd door de minister zelf.

Vóór de fusie naar de eengemaakte woonmaatschappij door minister Diependaele (N-VA), verhuurden zowel sociale woonmaatschappijen als sociale verhuurkantoren woningen aan mensen op de wachtlijst. De woonmaatschappijen hadden woningen in eigen bezit, de sociale huurkantoren verhuurden woningen van private eigenaars waarbij de huurprijs op jaarbasis honderden euro's hoger lag. Dat prijsverschil wil minister Diependaele nu verkleinen: wie een sociale woning van een private eigenaar huurt, zal volgens de minister 50 euro minder moeten betalen. Sociale huurders die een woning van de overheid huren, zullen hun huurprijs met 6 euro zien toenemen. Daarmee doet de minister niet alleen de kosten oplopen voor een groot aantal mensen, de kern van het probleem pakt hij evenmin aan

'De minister spreekt behendig over 'gemiddelde huurprijzen' maar negeert daarbij dat je nog altijd honderden euro's meer dreigt te moeten betalen als je een sociale woning via een private huurder toegewezen krijgt, ondanks zijn goednieuwsshow vandaag', klaagt Naji aan. De groene covoorzitster pleit ervoor dat de huurprijzen gelijk getrokken worden, ongeacht wie de eigenaar van de sociale woning is.

Bovenal pleit Naji ervoor dat er vooral snel werk gemaakt wordt van meer goedkope woningen in eigen beheer. Het voorbije jaar kwamen er amper 833 sociale woningen bij terwijl er nog altijd bijna 180.000 gezinnen en alleenstaanden op de wachtlijst staan. 'De nood aan meer sociale woningen is gigantisch. Het is dringend tijd dat minister Diependaele daar werk van maakt in plaats van nu de ene sociale huurder op te laten draaien voor de hoge huurprijs van de ander en dat dan nog in de markt durft te zetten als sociaal beleid', besluit Naji verontwaardigd.

Ontdek ons standpunt over betaalbaar wonen