Groen wil meldpunt voor stagemisbruik

10 Mei 2023

Groen wil meldpunt voor stagemisbruik

'Uit getuigenissen die blijven binnenstromen blijkt dat het geen uitzondering is dat jonge studenten te snel te veel zware verantwoordelijkheden moeten dragen, maar niemand heeft zicht op de omvang van het probleem. Een anoniem meldpunt kan daar verandering in brengen.'

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout dringt aan op een meldpunt waar stagiairs, zorgverleners en zorgvragers het kunnen melden wanneer er sprake is van stagemisbruik. 'Uit getuigenissen die blijven binnenstromen blijkt dat het geen uitzondering is dat jonge studenten te snel te veel zware verantwoordelijkheden moeten dragen. Tegelijk heeft niemand er zicht op hoe vaak het voorkomt en waar, onder meer omdat zowel zorgpersoneel als stagairs het niet durven aanklagen. Een anoniem meldpunt kan daar verandering in brengen', klinkt het bij Vaneeckhout.

Een meldpunt waar iedereen, ook anoniem, melding kan doen van verontrustende werkomstandigheden voor stagiairs in de zorg: dat is de oproep van Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout aan Vlaamse ministers Crevits (Welzijn) en Weyts (Onderwijs) en aan federaal ministers Vandenbroucke (Gezondheid). 'Het blijft getuigenissen regenen van studenten die ingeschakeld worden als volwaardige werkkrachten en dat nu durven zeggen. Dat doet de vraag rijzen hoeveel studenten er ook al mee te maken kregen, maar zwijgen. Een meldpunt, waar ook anoniem getuigd kan worden, kan de situatie volledig in kaart brengen', aldus Vaneeckhout.

De groene covoorzitter benadrukt dat dit een ernstige problematiek is en dat de juiste mensen daarvoor verantwoordelijk gehouden dienen te worden. 'De personeelstekorten in de zorg zijn de voorbije jaren volledig ontspoord. Het is uiterst verontrustend dat zorgpersoneel zich genoodzaakt voelt om stagiairs voltijds mee in te schakelen in hun werkrooster in plaats van dat ze hen kunnen bijstaan en opleiden', klinkt het bezorgd bij Vaneeckhout. 'Naast een meldpunt moet de Vlaamse regering dus vooral ook in actie schieten: het personeelstekort in de zorg aanpakken is haar verantwoordelijkheid, niet die van het personeel dat elke dag keihard werkt en doet wat het kan', besluit Vaneeckhout.

Stop de besparingen in de zorg. Teken onze petitie.