Groen wil verbod op doden eendagshaantjes

07 December 2022

Groen wil verbod op doden eendagshaantjes

'In 2021 werden bijna 65.000 kuikens per dag gedood. Deze kille vernietiging van dieren moet stoppen.'

In 2021 werden 23,64 miljoen mannelijke kuikens de dag van hun geboorte onmiddellijk gedood. Dat zijn er bijna 65.000 per dag. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Meyrem Almaci opvroeg bij minister Brouns. 'In Frankrijk en Duitsland is er een verbod op het doden van eendagshaantjes ingevoerd. Dat moet ook in Vlaanderen kunnen. Deze kille vernietiging van dieren moet stoppen.'

Miljoenen mannelijke legkuikens worden op de dag van hun geboorte onverbiddelijk gedood. De reden: ze kunnen geen eieren leggen en ook als vleeskip voldoen ze niet. 'Dieren doden omdat ze economisch niet voldoende opleveren: zo ga je niet met levende wezens om', hekelt Almaci. De cijfers in Vlaanderen gaan bovendien nog steeds in stijgende lijn. Terwijl in 2015 er al sprake was van de hallucinante hoeveelheid van 15 miljoen eendagskuikens per jaar, groeide dat aantal met bijna 9 miljoen meer tot een waanzinnige 23,6 miljoen in 2021. Na hun dood worden ze verwerkt in dierenvoeding.

Screening

Nochtans kan al dat leed perfect vermeden worden. Al sinds 2013 bestaan er alternatieve technieken om al van in het ei de sekse van het kuiken te kunnen bepalen. Zo heeft onder meer de KULeuven al jaren geleden een betrouwbare techniek van screening uitgewerkt. Die alternatieve technieken hebben bovendien slechts een verwaarloosbare meerkost: de kost van de screening in Frankrijk wordt geraamd op 1 eurocent extra kost per zes eieren. Een economisch argument om niets te ondernemen, is er dus niet.

Almaci: 'In Frankrijk en Duitsland is het doden van eendagshaantjes verboden. In de plaats daarvan zetten ze massaal in op alternatieve screening om het geslacht van kuikens te bepalen wanneer ze nog in het ei zitten en voor ze levensvatbaar zijn. De regering Jambon moet het voorbeeld van deze landen volgen en een einde maken aan de vernietiging van miljoenen kuikens.' Almaci dient daarom een voorstel voor verbod in het Vlaams Parlement in.

Het Groen-parlementslid dringt er daarnaast op aan dat de Vlaamse regering het voorstel van Frankrijk en Duitsland steunt om een algemeen Europees verbod te installeren.

Lees ons standpunt over dierenwelzijn