Groen roept Vlaamse regering op terugtrekking uit Unia terug te draaien

09 Februari 2022

Groen roept Vlaamse regering op terugtrekking uit Unia terug te draaien

'Met het nieuwe instituut zouden slachtoffers op minder bescherming en ondersteuning kunnen rekenen' (An Moerenhout)

'Een minister die mensen écht wil beschermen tegen discriminatie, haat en geweld zet na alle negatieve adviezen en alarmkreten uit de sector niet door met de uitstap uit Unia,' dat zeggen Groen-parlementsleden An Moerenhout (Vlaanderen) en Lotte Stoops (Brussel) nu de oprichting van het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut op nieuw kritiek krijgt, dit keer van adviesraden zoals de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

Dat het nieuwe instituut geen juridische stappen kan zetten of slachtoffers kan ondersteunen die naar de rechtbank willen stappen, is één van de grootste pijnpunten. 'Het Vlaams Mensenrechteninstituut zou alleen kunnen bemiddelen en is daarmee een zwak afkooksel van Unia dat wél juridische stappen kan ondernemen. Met het nieuwe instituut zouden slachtoffers dus op minder bescherming en ondersteuning kunnen rekenen,' beklemtoont Moerenhout.

Bovendien zal het voor slachtoffers steeds onduidelijker worden waar zij klacht kunnen indienen, niet in het minst voor de Brusselaars. 'Met deze eenzijdige Vlaamse beslissing dreigen de Nederlandstalige Brusselaars belangrijke bescherming tegen discriminatie te verliezen. Want waar kan je als Brusselaar terecht wanneer je bij een Vlaamse organisatie te maken krijgt met discriminatie? De regering moet de beslissing terugdraaien en de versnipperingen tegengaan,' besluit Stoops.

Volg onze strijd voor gelijke kansen