Groen steunt protest kinderopvang

25 Maart 2022

Groen steunt protest kinderopvang

'De Vlaamse regering perst de kinderopvang uit. Ze investeert veel te weinig en laat kinderen, ouders en de kindbegeleiders aan hun lot over.' (Celia Groothedde)

Vandaag voert de kinderopvang actie in Gent. Voor de sector, die al jaren op haar tandvlees zit, is de maat vol. Groen-parlementslid Celia Groothedde steunt de protestactie. 'De Vlaamse regering perst de kinderopvang uit. Ze investeert veel te weinig en laat kinderen, ouders en de kindbegeleiders aan hun lot over. Vandaag laat de sector luid van zich horen, en terecht. De maat is vol, het vat is af. Het is vijf na twaalf voor de Vlaamse regering om te investeren in de kinderopvang en de sector te hervormen,' beklemtoont Groothedde.

De crisis in de kinderopvang ontspoort. Dat tonen niet alleen de schandalen aan die recent aan het licht kwamen, ook de piekende vacaturecijfers bewijzen dat de sector in nood verkeert. 'Kindbegeleiders werken vandaag onder extreme druk en krijgen daar niet het loon of de waardering voor die ze verdienen. De sector snakt naar een hervorming, maar de Vlaamse regering - met minister Beke op kop - staat er met de handen in de zakken naar te kijken,' hekelt Groothedde.

Groothedde begrijpt en ondersteunt het protest vandaag ten volle. 'De Vlaamse regering roemt altijd de kinderopvang in Scandinavië, maar ze investeert wel zelf tot 8 keer minder dan deze landen. Dat is niet minder dan ermee spotten. We weten immers allemaal dat goedkope kinderopvang niet bestaat. Ofwel betalen de kindjes, ofwel de ouders, ofwel de kindbegeleiders. In het model van deze Vlaamse regering betalen ze alle drie.'

Het protest van de sector blijft intussen aanzwellen. Volgende week komen de sector en ook ouders opnieuw op straat, dan protesteren ze aan het kabinet van minister Beke in Brussel. Groothedde vermoedt dat er nog meer protest zou kunnen volgen als de regering geen actie onderneemt. 'De kinderopvang komt terecht op straat, daar bestaat geen twijfel over. Voor ouders heeft dat een grote impact, omdat er dan minder kindjes naar de crèches kunnen. De minister heeft er alle baat bij om snel werk te maken van de nodige investeringen. Anders zouden de problemen in de kinderopvang zich, nog meer dan vandaag het geval is, kunnen uitbreiden naar gezinnen, terwijl die de voorbije twee jaar vaak al moesten jongleren om thuiswerk en gezinsleven te combineren.'

Bekijk ons plan voor betere kinderopvang