Groen veroordeelt risicovol rijgedrag Jambon

06 Oktober 2022

Groen veroordeelt risicovol rijgedrag Jambon

'Verkeersveiligheid is niet om te lachen.'

Groen-parlementslid Stijn Bex veroordeelt sterk de uitspraken van minister-president Jan Jambon die verklaarde dat hij zijn chauffeur soms expliciet de opdracht geeft te snel te rijden. 'Het aantal verkeersslachtoffers daalt maar niet. Overdreven snelheid is doodsoorzaak nummer één in het verkeer. En onze minister-president verklaart doodleuk dat hij zijn hand er niet voor omdraait om de snelheidsregels aan zijn laars te lappen. Hij spuwt hiermee in het gezicht van iedereen die iemand verloor in het verkeer', reageert Bex scherp.

Het Groen-parlementslid benadrukt dat de minister-president een voorbeeldfunctie heeft en dat het onaanvaardbaar is dat hij verkeersveiligheid aan zijn laars lapt. In 2016 werd Jambon al eens aan 150 km/u geflitst. Toen legde hij de verantwoordelijkheid nog bij zijn chauffeur en verklaarde dat het niet meer zou gebeuren. Bex: 'Niet alleen leert de minister blijkbaar niet uit zijn fouten, het lijkt hem totaal koud te laten dat zijn risicovol rijgedrag anderen in gevaar kan brengen. Dit is onaanvaardbaar.' Dat de minister-president de uitspraak deed net op de dag dat de Vlaamse regering een campagne start ‘Vertraag niet alleen om boete te vermijden', vindt Bex erg cynisch.

Bex zal in het parlement Jambon hierover ondervragen. 'De minister-president zette zijn uitspraak lachend weg als 'eerlijk'. Maar verkeersveiligheid is niet om te lachen. Jambon zal hier verantwoording over moeten afleggen in het parlement. Wij willen dat hij ons én alle Vlamingen garandeert dat hij zijn gedrag zal aanpassen, de verkeersregels zal volgen zoals iedereen en dat dit niet meer gebeurt.'

Lees ons standpunt over verkeersveiligheid en mobiliteit