Groen wil van kamperen “allemansrecht” maken

16 Augustus 2023

Groen wil van kamperen “allemansrecht” maken

'Het zou fantastisch zijn als we ook van Vlaanderen een echte kampeerregio kunnen maken' - Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

Op 27 bivakplaatsen in Vlaanderen kan je vandaag gratis en in de vrije natuur je tent opzetten wanneer je op trektocht bent. Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout wil dat aantal sterk opkrikken door de logica om te draaien: in plaats van een beperkt aantal plaatsen waar je mag bivakkeren, stelt hij voor het overal toe te laten, tenzij anders aangegeven. 'In landen zoals Schotland en de Scandinavische landen krijgen burgers en toeristen het vertrouwen om hun tent een nacht op te zetten in de natuur. Daardoor is reizen ineens ook een stuk laagdrempeliger. Niet iedereen heeft immers het geld om een appartement aan zee te huren of om naar het buitenland te trekken. Het zou fantastisch zijn als we ook van Vlaanderen een echte kampeerregio kunnen maken', aldus Vaneeckhout.

Vlaanderen telt vandaag 27 bivakzones: kampeerlocaties waar je in de vrije natuur gratis een nacht kan verblijven. Na uiterlijk 48 uur is het de bedoeling dat je je tent weer afbreekt, je kampeerplek onberispelijk achterlaat en verder trekt. Wie gebruik maakt van de bivakzone wordt verwacht er goed zorg voor te dragen en de plek weer achter te laten zoals bij aankomst: afval en toiletpapier neem je bijvoorbeeld na je kampeernacht weer mee.

Die manier van 'leave no trace'-kamperen biedt reizigers de kans om tijdens een meerdaagse fiets- of wandeltocht in de vrije natuur een nacht door te brengen. 'Niet iedereen heeft de financiële middelen om een hotel of vakantiehuisje te huren. En dan zijn er ook heel wat mensen die daar niet in geïnteresseerd zijn, maar vooral graag tijd in de natuur willen doorbrengen. Voor hen allemaal zou een uitbreiding van de kampeerplekken in Vlaanderen, van de Voerstreek tot de kust, een schat aan nieuwe kampeerinspiratie bieden', klinkt het bij Vaneeckhout. Concreet stelt de groene covoorzitter voor om bivakkeren overal toe te laten, tenzij anders aangegeven, wanneer het bijvoorbeeld gaat om kwetsbare natuur of wanneer de locatie gevaarlijk is om te kamperen.

Buiten spelen
Het voorstel van Vaneeckhout maakt deel uit van zijn conceptnota 'Buiten spelen' die een hele reeks voorstellen en aanbevelingen bevat voor jong én oud om meer buiten te spelen. 'Niet alleen kinderen maar ook volwassenen hebben er baat bij om meer tijd buiten en in de natuur door te brengen. Tijd buiten door brengen in de natuur is namelijk goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Onze natuur meer openstellen, waarbij we uiteraard steeds rekenen op de zorgzaamheid van de kampeerders, kan een eenvoudige manier zijn om mensen meer naar buiten te lokken', legt Vaneeckhout uit.