Groen dringt aan op intendant voor cultuurhuis de Warande

27 April 2023

Groen dringt aan op intendant voor cultuurhuis de Warande

'De voorbije vier jaar kende De Warande maar liefst 10 directeurs. Op evenveel jaar tijd veranderde de Warande van bloeiende cultuurtempel in de Kempen tot een mismeesterd huis met een uitgedunde en uitgebluste personeelsploeg. Minister-President Jambon moet ingrijpen.'

Groen wil dat minister-president Jambon, bevoegd minister voor Cultuur, een onafhankelijke intendant aanstelt om het zakelijk reilen en zeilen van de Warande in Turnhout opnieuw op de sporen te krijgen. 'De voorbije vier jaar kende De Warande maar liefst 10 directeurs. Op evenveel jaar tijd veranderde de Warande van bloeiende cultuurtempel in de Kempen tot een mismeesterd huis met een uitgedunde en uitgebluste personeelsploeg. We dringen erop aan dat de minister van Cultuur ingrijpt en deze aftakeling van één van onze belangrijkste cultuurhuizen stopt', klinkt het bij Meyrem Almaci, Groen-parlementslid en voorzitter van de Commissie Cultuur in het Vlaams Parlement, en Louis Schoofs, provincieraadslid van Groen in de provincie Antwerpen en sinds kort zelf bestuurder bij de Warande.

Nadat de vorige Vlaamse regering besliste om de culturele bevoegdheden van de provincies te schrappen en - in de meeste gevallen - over te hevelen naar het lokale niveau, kwam de Warande in woelig water terecht. Voor de Warande bleef het namelijk onduidelijk wie voortaan zou instaan voor de werking van het cultuurhuis, die beslissing werd uitgesteld tot 2024. Tot dan stelde het provinciebestuur een trio van managers aan via consultancybedrijf C-lever. Die zijn intussen alle drie ook out, waarna er opnieuw iemand tijdelijk werd aangesteld om de operationele werking te verzekeren. 'Intussen volgt al twee jaar lang de ene tijdelijke en halfslachtige oplossing de andere op, terwijl het steeds slechter gaat met de Warande. Er is dringend nood aan ingrijpen', klinkt het bezorgd bij de groenen.

Almaci roept minister-president Jambon op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. 'Het is een zware inschattingsfout geweest van het Antwerps provinciebestuur om de werking van de Warande volledig in handen te leggen van een managementteam dat weinig tot geen voeling heeft met de cultuursector. Na vier jaar aanmodderen en talloze berichten van personeel en ex-werknemers is het nu alle hens aan dek voor een omslag. Anders blijft er straks geen ploeg, en dus geen Warande, meer over. De Warande heeft een unieke regio-overschrijdende werking die een eigen oplossing op maat verdient.'

Met de aanstelling van een onafhankelijke intendant kan de Vlaamse regering de situatie in de Warande nog rechttrekken, maar dan moet er nu gehandeld worden, klinkt het bij de groenen. 'Zowel voor kunstenaars en artiesten als voor bezoekers is de Warande een té belangrijke cultuurhaven om te laten verkommeren zoals nu gebeurt. Een onafhankelijke intendant, goed omringd wordt door mensen uit de sector, kan met de hulp van de Stad Turnhout de Warande weer op de rails krijgen en haar een nieuwe adem geven, klaar voor de decennia die komen, besluiten Almaci en Schoofs.

Hoe wil Groen de cultuursector steunen?