Groen: 'Vlaamse regering is opnieuw de pedalen kwijt'

18 Mei 2022

Groen: 'Vlaamse regering is opnieuw de pedalen kwijt'

Wat een chaos. Eerst was er een akkoord dat de meerderheid met lange tanden verdedigde, en na de eerste dissidente stemmen bij CD&V, wordt nu duidelijk dat ook Open VLD het akkoord aan flarden schiet. Er is maar een conclusie: deze Vlaamse regering heeft géén stikstofakkoord.' (Björn Rzoska)

De landbouwbedrijven die een rode kaart kregen en moeten sluiten omwille van de stikstofproblematiek, zijn niet dezelfde bedrijven als diegene die moeten sluiten volgens het akkoord van 2015 - het akkoord dat vandaag uitgevoerd wordt. Vanmorgen in de commissie Landbouw werd duidelijk dat het verschil op die lijsten het stikstofakkoord van de Vlaamse regering onderuit haalt. 'Wat een chaos. Eerst was er een akkoord dat de meerderheid met lange tanden verdedigde, en na de eerste dissidente stemmen bij CD&V, wordt nu duidelijk dat ook Open VLD het akkoord aan flarden schiet. Er is maar een conclusie: deze Vlaamse regering heeft géén stikstofakkoord', stelt Groen-fractieleider Björn Rzoska vast.

Niet alleen is het stikstofakkoord veel te weinig ambitieus om onze natuur te beschermen, ook de fundamenten van het akkoord zijn gebouwd op drijfzand. Deze ochtend stelde Open VLD-parlementslid Gwendolyn Rutten het wanbeleid zelf aan de kaak door de lijst van rode bedrijven onderuit te halen. De lijst van bedrijven die zouden moeten sluiten, is langer dan de oorspronkelijke lijst van het akkoord zeven jaar geleden. 'Dit akkoord is gebouwd op drijfzand. Niet alleen is er onenigheid over hoe streng of soepel het stikstofakkoord moet zijn, deze Vlaamse meerderheid weet blijkbaar zelfs niet op basis van welke criteria bedrijven op de rode lijst terecht kwamen. Intussen ploeteren boeren verder en slikt onze natuur stikstof die ze niet meer kan slikken. Het is beschamend.'

Het stikstofdossierdossier is niet het enige domein waar de Vlaamse regering geen steen verlegd krijgt. Op tal van dossiers - mobiliteit, wachtlijsten in de zorg en bij sociale woningen, energie, etc. - wordt er veel gebakeleid maar doortastend beleid blijft uit. 'Deze Vlaamse regering ploetert van het ene halfbakken dossier naar het andere. Het enige waar deze regering in excelleert is flaters en stilstand.

Welke oplossingen ziet Groen voor het stikstofprobleem?