Kristof Calvo duwt Kamerlijst Ecolo in Henegouwen

22 Januari 2024

Kristof Calvo duwt Kamerlijst Ecolo in Henegouwen

"Dit land heeft nood aan politici die kunnen samenwerken en bruggen willen bouwen." - Kristof Calvo

Groen-Kamerlid Kristof Calvo zal op 9 juni als verruimingskandidaat de Kamerlijst van Ecolo in Henegouwen duwen. Met Calvo’s lijstduwerschap geeft de groene familie ook een duidelijke inhoudelijke boodschap. “Alleen door samen te werken, kan je in dit land resultaten boeken”, aldus voorzitters Jean-Marc Nollet en Jeremie Vaneeckhout.

“Dit land heeft nood aan politici die kunnen samenwerken en bruggen willen bouwen. In afwachting van een federale kieskring, die er echt zou moeten komen, wil ik alvast het goede voorbeeld geven”, aldus Calvo zelf. Voor de zomer besliste Calvo dat hij geen nieuwe termijn als Kamerlid ambieert en dat zijn prioriteit ligt bij de gemeenteraadsverkiezingen in zijn thuisstad Mechelen. “Dat blijft zo. Maar een nationale kiescampagne moet ook een ideeënstrijd zijn. Die ideeënstrijd wil ik mee aangaan in Henegouwen, een belangrijke provincie. Bijvoorbeeld inzake democratische vernieuwing hoop ik daarmee impact te hebben. De toekomst van ons land en van onze democratie staan deze keer op het stembiljet. Dat is niet alleen zo in Vlaanderen, maar ook in Wallonië en Brussel.”

De Henegouwse Kamerlijst wordt aangevoerd door Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet samen met Marie-Colline Leroy, federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Nollet, voorheen samen fractieleider met Calvo, is bijzonder opgetogen met hem als lijstduwer en de daaraan verbonden boodschap: "Kristof is altijd een bruggenbouwer geweest. Tussen het noorden en het zuiden van het land, maar ook tussen burgers en politiek. Zijn aanwezigheid op onze lijst toont aan dat die geen geografische of taalkundige grenzen kent. Zijn engagement voor een modern en efficiënt België is onwrikbaar. Met hem aan onze zijde in de campagne kunnen we ervoor zorgen dat ook Henegouwen groener en rechtvaardiger wordt.”

Ecolo en Groen hebben een lange traditie van samenwerken over de taalgrens. In 2019 waren er voor het eerst zogenaamde Erasmus-kandidaten. Nog maar vorige weekend hebben de groene partijen een gemeenschappelijke visie voorgesteld voor de institutionele toekomst. Volgens Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout sluit het lijstduwerschap van Calvo daar helemaal bij aan. 'De federale kieskring waar wij sterk voor pleiten is er nog niet, maar dat verhindert ons niet om al intens samen te werken met Ecolo. Dat Kristof met zijn federale ervaring mee op campagne gaat in Henegouwen, past helemaal in onze filosofie om beter samen te werken, over de taalgrens heen. Wij gaan voor een goed draaiend land met sterke deelstaten die samenwerken in een sterk België. Dit is een belangrijk politiek signaal.’